Zupa krem z dyni z pestkami

Tagi: ,

Na naszym blogu znajdziecie już całkiem sporo przepisów na zupę dyniową (zupa dyniowa z krewetkamizupa z pieczonej dyniśniadaniowa zupa z dyni z mlekiem, pikantna zupa z dyni z prażonymi migdałami). Tym razem jednak postanowiłam ugotować zupę o bardziej klasycznym smaku z odrobiną rozgrzewającego imbiru i szczyptą pikanterii, czyli z chili. Zupa dyniowa daje naprawdę wiele możliwości nie tylko jeśli chodzi o sposoby jej przygotowania, ale i dekorację.

Wszelkie zupy o konsystencji kremu można udekorować  gęstą śmietanką czy jogurtem naturalnym tworząc pajęczynki lub zawijaski . Tak naprawdę to nic trudnego. Potrzeba tylko nieco wprawy i pewnej ręki. Do tworzenia takich wzorków przyda się  też wykałaczka lub patyczek do szaszłyków i najlepiej jeśli zupa będzie już lekko wystudzona. Aby uzyskać efekt pajęczynek trzeba na powierzchni zupy „narysować” śmietanką kilka kółek  a następnie od środka miseczki na zewnątrz delikatnie przeciągamy patyczkiem. Jeśli natomiast chcielibyście uzyskać wzór podobny do tego, który ja zrobiłam, to na powierzchni zupy robimy śmietanką kropki. Następnie wykałaczką delikatnie rysujemy ósemki .

Miseczkę swojej zupy z dyni udekorowałam też dodatkowo pestakmi dyni, które wcześniej sama ususzyłam. Suszenie pestek z dyni jest  proste, choć nieco pracochłonne. Zupa krem z dyni będzie też świetnie smakować podana z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 kg dyni ( waga bez pestek i skóry)
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 por ( biała część)
  • 2-3 łyżki masła
  • garść pestek z dyni
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • szczypta chili

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię i smażymy go na złoty kolor.
  2. Dynię ( bez skóry i pestek) kroimy w kostkę. Nie musi być dokładnie pokrojona, bo w fazie końcowej zupę zmiksujemy.
  3. Do garnka wlewamy bulion warzywny i dodajemy do niego podsmażonego pora.
  4. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy pora wrzucamy pokrojoną dynię i smażymy około 6 minut, aż dynia się przyrumieni.
  5. Tak przygotowaną dynię dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15- 20 minut.
  6. Do zupy dodajemy też starty imbir i szczyptę chili.
  7. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
  8. Zupę miksujemy na gładką masę blenderem lub przecieramy przez sitko.
  9. Zmiksowaną zupę zabielamy śmietanką .Odrobinę śmietanki zostawiamy do dekoracji.
  10. Do miseczek nalewamy porcję zupy i małą łyżeczką robimy kropki ze śmietanki. Wykałaczką mieszamy delikatnie taflę zupy tworząc ósemki. W ten sposób uzyskamy wzorek na zupie.
  11. Na koniec do każdej miseczki nakładamy porcję wysuszonych pestek z dyni.

DSC_0769

Zobacz też