Zupa fasolowa na rosole

Tagi: ,

Zupa fasolowa na rosole to pomysł na szybki obiad po weekendzie. Bo kiedy gotujemy rosół, to zwykle wielki gar! Nie często jednak zdarza się, aby zniknął cały przy okazji niedzielnego obiadu. W poniedziałek powstaje zatem dylemat, co z rosołem zrobić? Po prostu zjeść, ew. szybko przerobić na pomidorówkę? A może by tak przyrządzić zupę fasolową?

Do przygotowania fasolowej możecie użyć różnego rodzaju fasoli. Jeśli decyzja o zrobieniu zup zapadnie bardzo spontanicznie i zapragnie się ją przygotować w tempie ekspresowym, można nawet sięgnąć po fasolę z puszki. Ja zwykle stawiam na kolorową fasolę. Należy jednak pamiętać o jej uprzednim namoczeniu. Poniżej przepis na przygotowanie zupy krok po kroku (z etapem gotowania rosołu), jeżeli jednak rosół jest już gotowy, wystarczy pominąć tę fazę. W zależności od upodobania, zupę można podawać także z kawałkami mięsa z rosołu.

Z podanych składników otrzymasz ok. 6 porcji zupy.

Składniki:


  • 3 udka z kurczaka
  • 4 żołądki
  • 400 g wołowiny: antrykot lub szponder
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 300 g fasoli kolorowej
  • 1 mały kalafior
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczyć przez noc.
  2. Mięso dokładnie umyć, umieścić w dużym garnku i zalać ok. 1,5-2 l wody. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.
  3. W międzyczasie cebule (w łupinach) opalić na gazie, pora dokładnie umyć, przekroić na pół. Tak przygotowane warzywa dodać wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego do gotującego się rosołu. Gotować kolejne 30 minut.
  4. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić na plasterki.
  5. Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki.
  6. Po ok. 2 godzinach gotowania bulion przecedzić.
  7. Dodać pokrojone marchewki, pietruszki oraz fasolę. Całość gotować na niewielkim ogniu. Po ok. 20 minutach dorzucić kalafior. Gotować jeszcze przez kolejne 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  8. Zupę można podawać z kawałkami mięsa z rosołu.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *