Zupa fasolowa na żeberkach

Tagi:

Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza i za oknami  buro i ponuro – polecam rozgrzewającą i sycącą zupę fasolową, potocznie zwaną też fasolówką. Według mnie najlepsza jest fasolówka na świeżych żeberkach z wędzonym boczkiem.

Zdecydowanie polecam Wam tą zupę . Po pierwsze dlatego, że jest naprawdę smaczna, a po drugie biała fasola jest cennym źródłem białka, witamin i minerałów, których tak bardzo teraz potrzebuje nasz organizm.

Zabierając się za gotowanie zupy fasolowej trzeba pamiętać o tym, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę. Fasolówka to jedna z tych zup, które gotuję w największym garnku, na kilka dni. Dzięki temu mogę zaoszczędzić nieco czasu i nie martwić się co na obiad następnego dnia 🙂 Wolny czas wykorzystuję na nadrobienie zaległości w czytaniu książek.

Składniki:

  • 200 g fasoli  Piękny Jaś
  • 400 g żeberek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1,750-2 litra wody
  • 6 ziaren pieprzu
  • sól morska do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 650 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie:

  1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia  przelewamy  ją przez sitko i przepłukujemy.
  3. Żeberka i około 100 g wędzonego boczku  oraz namoczoną fasolę wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody.
  4. Jedną cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem z każdej strony aż pojawią się czarne bąble. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do żeberek  i boczku. Dorzucamy też liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku.
  5. Gotujemy pod przykryciem około 1 godzinę.
  6. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Obrane i umyte ziemniaki kroimy w równą kostkę.
  7. Po godzinie dodajemy do zupy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie ( około 30-40 minut).
  8. Wyjmujemy ugotowane żeberka i boczek i po lekkim wystudzeniu kroimy je ma mniejsze kawałki.
  9. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem i dodajemy pokrojone żeberka i boczek.Wsypujemy 1 łyżkę suszonego majeranku.
  10. Drugą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 50 g boczku kroimy w paseczki i smażymy razem z cebulką na 1 łyżce  smalcu.
  11. Gotową zupę nalewamy do miseczek i posypujemy usmażoną cebulką z boczkiem.

zupa fasolowa

Polecam też przepisy na :

Rozgrzewającą grochówkę

Kaszubską grochówkę z kiszoną kapustą

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *