Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą

Tagi:

Zupa fasolowa tradycyjna to bardzo pożywne danie, które z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Zazwyczaj przygotowywana jest na wywarze mięsnym i koniecznie z „mięsną wkładką”. Chcąc ugotować dobrą zupę fasolową trzeba nie tylko znaleźć czas na przygotowanie wywaru, ale także pamiętać o wielogodzinnym moczeniu fasoli. Chociaż można zapomnieć i o wywarze, i o fasoli, a pyszną zupę fasolową przygotować z boczkiem i kiełbasą na bazie Zupy Fasolowej Nasza Specjalność Winiary. To świetny pomysł na szybki i sycący obiad nawet w środku zabieganego tygodnia.

W Zupie Fasolowej Nasza Specjalność Winiary, poza odpowiednio skomponowanymi przyprawami znajdziecie także zmieloną fasolę, która apetycznie zagęści zupę bez konieczności przygotowania zasmażki.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy fasolowej. Smacznego 😊

Zupa fasolowa tradycyjna z boczkiem i kiełbasą:

  • puszka białej fasoli
  • opakowanie Zupy Fasolowej Nasza Specjalność Winiary
  • 3 ziemniaki
  • mała marchewka, pietruszka i kawałek selera
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • po 10 dag wędzonego boczku i kiełbaski
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 0,7 l wody, gotujemy niecałe 10 minut.
  3. Zawartość opakowania z zupą fasolową rozprowadzamy w szklance zimnej wody, dodajemy do garnka z warzywami, gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na suchej patelni lekko rumienimy pokrojony w kosteczkę boczek i kiełbaskę.
  5. Do zupy dodajemy fasolkę z puszki, łyżkę majeranku i podsmażony z kiełbasą boczek. Chwilę gotujemy, zestawiamy z kuchenki. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Zupę podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *