Zupa fasolowa z batatami

Tagi: ,

Zupa fasolowa z batatami, doprawiona curry, sporą ilością czosnku, chili i suszoną kolendrą przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii w leniwe zimowe dni. Zdecydowanie inna, niż tradycyjna fasolówka, z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków.

Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?

Zupa fasolowa z batatami:

  • 30 dag ugotowanej drobnej fasoli (może być z puszki)
  • 4 nieduże bataty
  • 1l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • łyżka suszonej naci kolendry
  • duża szczypta curry
  • duża szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z limonki do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
  2. Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.
  3. Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
  4. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
  6. Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Szukasz więcej pomysłów na zupy ze słodkimi ziemniakami? Sprawdź inne nasze przepisy:

Zobacz też

2 Comments

  • Hiacynta napisał(a):

    Bardzo polecam! Zrobiłam niedawno zupę z tego przepisu i bardzo mi smakowała. Podobnie innym, którzy ją jedli. Jedyne co zmieniłam, to dodałam trochę zwykłych ziemniaków, bo nie miałam zbyt wielu batatów. Bardzo smaczna, ciekawa w smaku inna zupa fasolowa 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *