Zupa fasolowa z batatami
Tagi: zupa fasolowa, zupy z kuchni świata

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zupa fasolowa z batatami, doprawiona curry, sporą ilością czosnku, chili i suszoną kolendrą przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii w leniwe zimowe dni. Zdecydowanie inna, niż tradycyjna fasolówka, z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom egzotycznych smaków.
Bataty mają wiele właściwości prozdrowotnych, są źródłem beta-karotenu, dostarczają wielu cennych witamin i minerałów, mają działanie przeciwzapalne i cechują się niskim indeksem glikemicznym. A na dodatek świetnie nadają się do kulinarnych eksperymentów. Macie ochotę poeksperymentować?
Zupa fasolowa z batatami:
- 30 dag ugotowanej drobnej fasoli (może być z puszki)
- 4 nieduże bataty
- 1l wywaru warzywnego lub drobiowego
- marchewka
- pietruszka
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- 1/4 szklanki śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- łyżka suszonej naci kolendry
- duża szczypta curry
- duża szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- sok z limonki do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka, podduszamy do oliwie około 15 minut, na wolnym ogniu. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki lub ćwierćtalarki, bataty obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
- Do podduszonej cebuli dodajemy curry, chili, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy pół minuty.
- Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
- Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy szczyptę soli, gotujemy 15 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę (jeśli jest z puszki, to nie gotujemy jej dodatkowo wcześniej, tylko przepłukujemy ją na sicie), suszoną kolendrę i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Na 2-3 minuty przed końcem dodajemy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe.
- Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną, doprawiamy sokiem z limonki. Podajemy posypaną zieleniną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Szukasz więcej pomysłów na zupy ze słodkimi ziemniakami? Sprawdź inne nasze przepisy:
6 Comments
Bardzo polecam! Zrobiłam niedawno zupę z tego przepisu i bardzo mi smakowała. Podobnie innym, którzy ją jedli. Jedyne co zmieniłam, to dodałam trochę zwykłych ziemniaków, bo nie miałam zbyt wielu batatów. Bardzo smaczna, ciekawa w smaku inna zupa fasolowa 🙂
Dziękujemy, pozdrawiamy 🙂
Jakiej wielkosci sa bataty? moje waza jeden ok 400g czyli 4 to prawie 2 kg
Moje były małe, tak jak na zdjęciach widać, ważyły po ok. 10 dag. Wielkość tradycyjnego niezbyt dużego ziemniaka 🙂
Zupa wyśmienita, choć przesadziłam lekko z chilli 🙂 Polecam!
Kiedy zupa jest za ostra, można złagodzić jej smak, dodając więcej śmietany, trochę passaty pomidorowej i szczyptę cukru. Powinno pomóc :)Albo też można zjeść na ostro 🙂