Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Tagi:

Tradycyjna zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą to treściwa propozycja obiadowa. Warzywa strączkowe i mięsne dodatki sycą na bardzo długo. Fasolową w takim wydaniu polecam na rozgrzewkę na nadchodzące chłodniejsze dni.
Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem. Dzięki temu przyśpiesza się jej gotowanie. Do zupy dodaję także warzywa – ziemniaki, cebulę, marchewkę oraz pietruszkę. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję właśnie podsmażony boczek i kiełbasę. Na koniec przyprawy i przepis na pyszny, pożywny obiad gotowy.

Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem:

  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Fasolę opłucz, następnie umieść w garnku, zalej wodą (tak, aby fasola znajdowała się pod jej powierzchnią) i pozostaw do namoczenia – najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia wylej wodę, w której moczyła się fasola. Przepłucz, zalej świeżą wodą i dodaj przyprawy – sól, liście laurowe, ziele angielskie. Gotuj ok. 30 minut.
  3. Dodaj ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę. Gotuj pod przykryciem do miękkości warzyw.
  4. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Zdejmij z patelni i dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
  5. Do garnka z warzywami dodaj podsmażony boczek i kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy.
  6. Gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *