Zupa fasolowa z puszki na boczku

Tagi: ,

Fasolowa na mięsie… to dla mnie bardzo silne wspomnienie i smak z dzieciństwa. Gęsta i pożywna zupa, obficie doprawiona majerankiem. Majeranek to przyprawa, która kojarzy mi się z moim dziadkiem. Dziadek dosypywał jej obficie nie tylko do fasolowej, ale także do swojej specjalności: kartoflanki z leśnymi grzybami. Kiedy więc dziś otwieram słoiczek z majerankiem, w mojej głowie odżywają chwile spędzone dziadkiem w kuchni. Podobnie dzieje się w przypadku kilku innych przypraw. Cynamon to nic innego jak szarlotka mamy, estragon to z kolei żółta fasola obficie polana przez moją babcię masłem. Życzyłabym sobie mieć dziś tyle czasu, aby móc gotować podobnie jak starsi członkowie mojej rodziny. W natłoku obowiązków nie zawsze mi się to jednak udaje. Dlatego dziś mała wariacja na temat kultowej fasolowej: zupa fasolowa z puszki na boczku.

Fasola to warzywo, które słynie z wielu zastosowań. Ostatnio upiekłam z niej doskonałe brownie! Zawsze mam zatem przynajmniej puszkę lub dwie w spiżarce. Tradycyjny przepis na fasolową mówi, aby dzień wcześniej namoczyć Jasia, a dodatkowo przygotować esencjonalny wywar na mięsie. Na przygotowanie zupy trzeba zatem poświęcić kilka dobrych godzin. Jeśli jednak zamiast mięsa do zupy dodamy podsmażony boczek, który zrumieni się w zaledwie kilka minut, a godzinami namaczanego Jasia zastąpimy fasolą z puszki, zupa nie straci zbyt dużo na smaku, my natomiast zyskamy sporo czasu! Zobaczcie, jak prosta w wykonaniu może być zupa fasolowa z puszki na boczku

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zupa fasolowa z puszki na boczku:


  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • gruby plaster wędzonego boczku (100-150 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białek fasoli
  • 2 mniejsze lub 1 duża cukinia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczka cząbru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej na dnie garnka oliwie.
  2. Boczek drobno pokroić i dodać do zeszklonej cebuli z czosnkiem, podsmażyć.
  3. W międzyczasie marchewki i pietruszki obrać, pokroić w półksiężyce. Dodać do garnka wraz z kurkumą i papryką. Całość chwilkę podsmażyć.
  4. Cukinie umyć, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Wszystkie składniki zalać bulionem warzywnym i gotować aż warzywa zmiękną.
  5. Fasole odcedzić, przepłukać.
  6. Natkę pietruszki i bazylię posiekać.
  7. Kiedy warzywa zmiękną dodać do zupy fasole oraz świeże zioła.
  8. Zupa fasolowa z puszki na boczku nabierze charakteru, kiedy doprawisz ją majerankiem i cząbrem. Na zakończenie dodaj soli i pieprzu do smaku.

zupa fasolowa z puszki na boczku i na bulionie warzywnym - jak ją zrobić?zupa fasolowa z fasoli z puszki - zrób ją w łatwy sposóbzupa fasolowa z czerwonej i białej fasoli - pychota!Zupa fasolowa z puszki na boczku z warzywamiJak długo gotować zupę fasolową z puszki na boczku?Zupa fasolowa z puszki z grubym plastrem wędzonego boczkuZupa fasolowa z puszki na boczku propozycja podania

Jeszcze więcej propozycji na dania z fasoli?

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *