Zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś

Tagi:

Dziś na obiad zupa fasolowa ze świeżej fasoli Jaś. A wszystko przed niechcąco podsłuchany fragment rozmowy jednego starszego pana. Starszy pan rozmawiał przez telefon. Nie wiem z kim i o czym, bo zaczęłam podsłuchiwać, kiedy mimowolnie usłyszałam „zaraz idę na działkę łuskać fasolę”. Na tym też skończyło się moje podsłuchiwanie, bo zajęłam się obmyślaniem zupy fasolowej.

Fasolowa zupa ze świeżej fasoli Jaś robi się błyskawicznie… w porównaniu z tradycyjną fasolówką, do której przygotowania trzeba zacząć wiele godzin przed planowaną ucztą, a to dlatego, że suche nasiona wymagają wielogodzinnego moczenia. Świeżo zebrane można gotować bez wcześniejszego moczenia. Jest jeszcze jedna dobra wiadomość – świeże nasiona fasoli można zamrozić i tak przechowywane też nie będą potrzebowały moczenia. Sama nie mogę jeszcze potwierdzić prawdziwości tej ciekawostki, ale mam w zamrażarce pół kilo Jasia. Poczekamy, zobaczymy.

Zupa fasolowa ze świeżej fasoli ma jeszcze w sobie coś z lata, a jednocześnie pachnie już jesienią. Rozgrzewa, jakby wiedziała, że po ciepłym dniu przyjdzie prawdziwie chłodny wieczór. Jeszcze się przyda w tej ledwo ciepłej końcówce lata.

Składniki:

  • 0,5 kg fasoli Jaś
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Fasolę płuczę, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję, aż będzie prawie miękka (około 40 minut, ale czas gotowania może być różny w zależności od świeżości ziaren). W razie potrzeby uzupełniam wodę, żeby fasola była całkowicie zanurzona w wodzie.
  2. W tym czasie cebulę kroję w kostkę, por w talarki, wrzucam na rozgrzany na patelni olej razem z pokrojonymi w kostkę plasterkami szynki.
  3. Do garnka w wpół miękką fasolą dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, cebulę podsmażoną z porem i szynką, gotuję około 15 minut, a tuż przed końcem gotowania dodaję majeranek.
  4. Kiedy zupa jest gotowa, odlewam szklankę do małego rondelka i miksuję. Zmiksowaną część dodaję do garnka z zupą.
  5. Doprawiam zupę świeżo mielonym pieprzem.

fasolowa jaś2

fasolowa Jaś

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *