Zupa fit – orzeźwiający chłodnik z kiełkami

Tagi:

Zupa fit, czyli orzeźwiający chłodnik z kiełkami to idealne rozwiązanie na upalne dni. Myślałam, że na największe upały trafiłam we Włoszech, ale dzisiaj na moim termometrze ukazało się 36°C.  Kiedy żar leje się z nieba, zupełnie nie mam ochoty na gotowanie. W takie dni mojej rodzince też nie w głowie gorące dania. Wtedy potrzebujemy czegoś lekkiego i pysznego, a ja raczej unikam stania godzinami w kuchni, aby przygotować obiad. Chłodnik z kiełkami jest dla nas rozwiązaniem!

Chłodnik  z kiełkami ma pewną ogromną zaletę, można go zrobić w zaledwie piętnaście minut, choć najlepiej jeśli przygotujemy go wcześniej i wstawimy do lodówki, aby się schłodził. Można też wszystkie składniki bezpośrednio przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Efekt końcowy będzie podobny. Z podanych proporcji można przygotować dwie porcje chłodnika z kiełkami.

Składniki:

  • 400 g gęstego kefiru
  • 100 g mleka
  • 125 g rzodkiewki
  • 1 duży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewkę dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka obieramy i też kroimy w kostkę.
  2. Szczypiorek i koperek drobno szatkujemy  można też posiekać nożyczkami).
  3. W wysokiej misce mieszamy kefir i mleko.
  4. Dodajemy pokrojonego ogórka, rzodkiewki i szczypiorek z koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nigdy nie podaję ilości soli i pieprzu dlatego, że to sprawa bardzo indywidualna. Sama używam bardzo mało soli, ale są osoby które wolą zdecydowanie bardziej słone potrawy. Dlatego zawsze w trakcie przygotowywania smakujemy danie.
  5. Gotowy chłodnik najlepiej wstawić na około 1 godzinę do lodówki.
  6. Bezpośrednio przed podaniem każdą porcję dekorujemy kiełkami z rzodkiewki. Można też kiełki dodać wcześniej do chłodnika.

Jeśli szukacie więcej pomysłów na orzeźwiające zupy na upalne dni, to polecam też chłodnik na zsiadłym mleku lub gazpacho andaluzyjskie, czy też krem z białych szparagów na zimno, które przygotowała Agatka.

Zobacz też