Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą

Tagi:

Nie ma lepszego posiłku zimą niż pożywna zupa. Taka, która przyjemnie rozgrzeje po powrocie z pracy i nasyci na długo. Wystarczająco długo, by zaliczyć jeszcze zimowy spacer i nie zmarznąć na kość. Jedną z takich zup jest zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą.  Grochówka nie musi być czasochłonna. Jeśli nie macie za wiele czasu na gotowanie w pracowitym tygodniu, sięgnijcie po ten przepis, w którym wykorzystałam Zupę Grochową Nasza Specjalność Winiary z polskim grochem i odpowiednio dobranymi przyprawami, wśród których nie mogło zabraknąć aromatycznego majeranku (bez którego nie ma dobrej grochówki). Do przygotowania mojej zupy grochowej wykorzystałam też wędzony boczek, dzięki któremu zupa pachnie i smakuje wyśmienicie, a na dodatek omija nas czasochłonne gotowanie wywaru. A soczewica? Na szczęście czerwona gotuje się błyskawicznie. Wystarczy jej niecałe 15 minut, więc idealnie wpisuje się w naszą szybką grochówkę.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa grochowa na wędzonym boczku z soczewicą:

  • Zupa Grochowa Nasza Specjalność Winiary 1 opakowanie

  • plaster wędzonego boczku (30 dag)
  • 3 nieduże ziemniaki
  • marchewka
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • świeży majeranek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy na pół. Połowę zalewamy 1l wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zagotowujemy.
  2. W tym czasie marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z boczkiem. Gotujemy 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy przepłukaną soczewicę.
  4. Drugą połowę boczku kroimy w kostkę, podsmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy do garnka z zupą.
  5. Zawartość opakowania z zupą grochową rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Zupę delikatnie doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy udekorowaną świeżym majerankiem.

zupa grochowa na wędzonym boczku i soczewicą

zupa grochowa na wędzonym boczku i czerwoną soczewicą

zupa grochowa na wędzonym boczku z czosnkiem

zupa grochowa na wędzonym boczku ze świeżym majerankiem

zupa grochowa na wędzonym boczku z cebulą

zupa grochowa na wędzonym boczku i marchewką

W czym jeszcze możesz wykorzystać soczewicę?

Zobacz też

5 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *