Zupa grochowa z łuskanego grochu

Tagi:

Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Moja zupa grochowa jest błyskawiczna, także dlatego, że nie przygotowywałam jej na mięsie – bo choć grochówka na wędzonce nie ma sobie równych, w wersji bezmięsnej też podbija zarówno kubki smakowe, jak i serca.

Oczywiście niezbędnym dodatkiem do zupy grochowej jest majeranek. Zazwyczaj suszone zioła dodaje się do potraw na początku, ale majeranek należy dodać do zupy na samym końcu gotowania. Majeranek nie tylko doskonale wzbogaca smak grochówki, ale także wspomaga pracę układu trawiennego, więc jak najbardziej powinien towarzyszyć grochowi i innym warzywom strączkowym.

Zupa grochowa z łuskanego grochu może być podana z kromką wiejskiego chleba z masłem. Można też podać ją w chlebowych miseczkach, w których nabierze swojskiego, przaśnego charakteru – koniecznie wypróbujcie przepis Joli na czosnkowe miseczki.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • por
  • seler
  • 1 pietruszka
  • gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
  • opcjonalnie: gałązka selera bulwiastego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki żółtego grochu łuskanego połówki
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.
  2. Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.
  3. W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.
  5. W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.
  6. Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.
  7. Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.
  8. Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  9. Zupę podaję z natką pietruszki.

grochowa z grochu łuskanego IMG_5209

grochowa groch IMG_5257

grochowa z grochu łuskanego IMG_5264

Wszystkim wielbicielom zup grochowych polecam także:

grochówka z kiełbasą

kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

grochówka z soczewicą

rozgrzewająca grochówka

Zobacz też

6 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *