Zupa grochowa z łuskanego grochu

Tagi:

Nie ma to jak pożywna zupa grochowa w zimny listopadowy dzień. A zupa grochowa z łuskanego grochu jest bardzo szybka w przygotowaniu, bo groch nie wymaga wcześniejszego namaczania, pod warunkiem, że nie jest w całości, a w połówkach. Wówczas zupę można przygotować w pół godziny. Moja zupa grochowa jest błyskawiczna, także dlatego, że nie przygotowywałam jej na mięsie – bo choć grochówka na wędzonce nie ma sobie równych, w wersji bezmięsnej też podbija zarówno kubki smakowe, jak i serca.

Oczywiście niezbędnym dodatkiem do zupy grochowej jest majeranek. Zazwyczaj suszone zioła dodaje się do potraw na początku, ale majeranek należy dodać do zupy na samym końcu gotowania. Majeranek nie tylko doskonale wzbogaca smak grochówki, ale także wspomaga pracę układu trawiennego, więc jak najbardziej powinien towarzyszyć grochowi i innym warzywom strączkowym.

Zupa grochowa z łuskanego grochu może być podana z kromką wiejskiego chleba z masłem. Można też podać ją w chlebowych miseczkach, w których nabierze swojskiego, przaśnego charakteru – koniecznie wypróbujcie przepis Joli na czosnkowe miseczki.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
  • opcjonalnie: gałązka selera bulwiastego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 mały listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki żółtego grochu łuskanego połówki
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Groch płuczę na sicie, zalewam 2 l wody i zagotowuję.
  2. Zdejmuję łyżką cedzakową pianę, która zebrała się po zagotowaniu grochu i gotuję.
  3. W tym czasie ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
  4. Dodaję warzywa do zupy, dorzucam do garnka listek laurowy i ziele angielskie, gałązkę lubczyku i selera bulwiastego, łyżeczkę soli i gotuję przez 30 minut.
  5. W tym czasie pora kroję w półtalarki, a następnie rozdrabniam nożem na mniejsze kawałki i wrzucam na lekko rozgrzaną na patelni oliwę.
  6. Delikatnie podsmażam na małej mocy płyty, a zanim por się zrumieni, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i na pół minuty zwiększam moc płyty.
  7. Zdejmuję patelnię z płyty, dodaję pora z czosnkiem do garnka z zupą grochową.
  8. Kiedy minie czas gotowania zupy, sprawdzam, czy groch na pewno jest miękki, dodaję majeranek i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  9. Zupę podaję z natką pietruszki.

grochowa z grochu łuskanego

zupa grochowa - jaki groch?

Grochowa z grochu łuskanego - przepis

Wszystkim wielbicielom zup grochowych polecam także:

grochówka z kiełbasą

kaszubska grochówka z kiszoną kapustą

grochówka z soczewicą

rozgrzewająca grochówka

Zobacz też

18 Comments

  • Anna Delong napisał(a):

    cos za malo grochu, za duzo wody, zupa wychodzi wodnista

    • Agata napisał(a):

      Rzeczywiście w przepis wkradł się błąd, powinny być 2 szklanki grochu. Już poprawione, bardzo przepraszam. W ramach skruchy chętnie zjem Pani grochówkę, jeśli jeszcze coś zostało 🙂 Pozdrawiam!

      • Patrycja Prądzińska napisał(a):

        Dziś przyrządzę taką grochowkę, bowiem wczesniej groch albo się nie dogotował, a raz przegotował, no i fajnie, że wege wersja, bowiem nie jem mięsa, niemniej do mej grochówki dodaje trochę sera wędzonego, robi robotę!

  • Adam D napisał(a):

    Pierwsza grochówka jaką ugotowałem. Bardzo smaczna. Dziękuję. 🙂

  • Jena napisał(a):

    A ile pora i ile lodyg selera? Oraz czy wode po ugotowanym grochu wylewamy i nalewamy nowej, czy zachowujemy? oraz co robimy z selerem bulwiastym? kroimy w kostke czy scieramy na tarce o duzych oczkach?

    • Agata napisał(a):

      Por ok. 7-10 cm, gałązka natki selera jedna wystarczy, a seler bulwiasty razem z marchewką i pietruszką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wody nie wylewamy. Pozdrawiam 🙂

  • Sylwia napisał(a):

    Robiłam już kilka razy. Przepyszna! Dzięki za przepis.

  • Monika napisał(a):

    Robolam krok po kroku i wyszła jakaś słodka. Nie wiem może przez tego pora??🤔

    • Agata napisał(a):

      Hmmm.. Kawałek pora raczej nie miał wpływu na słodki smak zupy. Można taką grochówkę delikatnie zakwasić sokiem z cytryny, ale naprawdę niedużo potrzeba. Pozdrawiam

    • ryś napisał(a):

      Też mi tak kiedyś się zdarzyło, że zupa wyszła za słodka.
      Po przemyśleniu stwierdziłem, że za dużo marchewki. Nie żałowałem jej a później żałowałem, zupa była za słodka. Marchewka marchwi nie równa!!!

  • Ania napisał(a):

    Pyszna zupka i do tego bardzo zdrowa. Bedziemy na pewno często ją robić. Dziękuję za pomysł na urozmaicenie obiadu 🙂

  • Katka napisał(a):

    Bardzo zaciekawił mnie przepis, dlatego postanowiłam sama ja zrobić, niestety groch po godzinie gotowania nadal twardy :/ czy jednak trzeba go moczyć?

  • Krupeczka napisał(a):

    Katka – groch nalezało namoczyć na noc i wtedy szybciej się ugotuje 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *