Zupa groszkowa-krem z pieczonymi szparagami

Tagi:

Zupa groszkowa krem z pieczonymi szparagami może być przygotowana z groszku świeżego lub mrożonego, więc tak naprawdę nie trzeba na nią czekać z utęsknieniem do lata. Zielone szparagi są bardzo szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba ich obierać, a jedynie odłamać zdrewniałe końce, a pieką się błyskawicznie.

Moja zupa groszkowa krem została przygotowana z mrożonego groszku, ponieważ jest jeszcze trochę za wcześnie na groszek świeży. Moim zdaniem największy urok zup groszkowych to ich przygotowywanie z groszku własnoręcznie wyłuskanego z zielonych głośno pękających strączków. Na taką wersję zupy muszę jednak jeszcze chwilę poczekać.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego groszkowego kremu. Smacznego 😊

Składniki:

  • 0,4-0,5 kg mrożonego lub świeżego groszku
  • pęczek zielonych szparagów
  • cebulka
  • kawałek pora (biała część)
  • 0,7l wywaru warzywnego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 -3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C.
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce.
  3. Układamy szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut.
  4. Cebulkę kroimy w kostkę, por w talarki. Tak przygotowane warzywa szklimy na klarowanym maśle.
  5. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy zielony groszek, gotujemy 10 minut.
  6. Upieczone szparagi wyciągamy z piekarnika, odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i dorzucamy do garnka z zupą. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  7. Zupę podajemy z upieczonymi główkami szparagów.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *