Zupa grzybowa na 5 sposobów

Tagi:

Na progu jesieni grzyby pojawiają się także w tych regionach Polski, które do tej pory w grzyby nieszczególnie obfitowały. Czy jesteście gotowi na grzybową ucztę? Sprawdźcie 5 sposobów na zupę grzybową. Zupa grzybowa to przecież pozycja numer 1 w jesiennym menu.

Tradycyjne zupy grzybowe

zupa grzybowa

Tradycyjne zupy grzybowe z kawałkami grzybów leśnych najczęściej przygotowuje się z borowików, podgrzybków lub kurek. Świetnym dodatkiem do takich zup są ziemniaki, makaron lub i jedno, i drugie.

Grzyby przed dodaniem do zupy warto poddusić na maśle. Jeśli dodamy podczas duszenia do grzybów gałązkę świeżych ziół, na przykład tymianku lub szałwii, nabiorą niezwykłego aromatu.

Jeśli uwielbiacie zupy grzybowe z kawałkami grzybów, koniecznie wypróbujcie:

zupa grzybowa ze świeżych grzybów z makaronem i ziemniakami

zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami

Grzybowe zupy kremy

grzybowa

Wielbiciele kremowych zup w naszym grzybowym menu także znajdą wiele pysznych propozycji. Grzybowe zupy-kremy warto zagęścić ziemniakiem lub podprawić surowym żółtkiem, by uzyskać aksamitną konsystencję zupy. Z naszych kremów grzybowych szczególnie polecam:

kremowa zupa grzybowa z prawdziwkami

zupa krem z kurek ze smażoną szałwią

szybki krem z kurek

Zupy niekoniecznie grzybowe

zupa krem grzybowa

Nie każdej zupie z grzybami na imię zupa grzybowa. Bo przeróżne zupy można serwować z dodatkiem grzybów, czego pysznym przykładem jest kartoflanka z borowikami i kremowa zupa ziemniaczana przyprawiona grzybami.

A skoro już jesteśmy przy zupach, których grzybowymi raczej się nie nazywa, nie można nie wspomnieć o flaczkach z boczniaków.

Zupy z suszonych grzybów

zupa z grzybów

Poza sezonem na świeże grzyby leśne aromatyczne zupy grzybowe możemy przygotować z grzybów suszonych. Wśród zup z suszonych grzybów przodują oczywiście zupy wigilijne. Moim zdaniem są jednak zbyt pyszne, by serwować je tylko raz w roku, czego smakowitym przykładem jest zupa grzybowa z chipsami serowymi.

Suszone grzyby są także świetnym dodatkiem do wielu dań, na przykład (skoro już zapachniało świętami) do uszek, pasztecików czy bigosu. I oczywiście do wielu zup, które wcześniej nazwałam „niekoniecznie grzybowymi” . Bo któż nie słyszał o barszczu białym, kapuśniaku lub krupniku z grzybami? Pewnie każdy, choć zapewne nie każdy zna gdańską polewkę czy kaszubski barszcz z grzybami. A wiecie, że kawałek suszonego grzybka warto dodać do rosołu dla pogłębienia barwy i aromatu?

Zupy pieczarkowe

zupa pieczarkowa

Last but not least. Zupy pieczarkowe. Przez niektórych wcale nie uznawane za zupy grzybowe, bo pieczarki w lesie nie rosną. A właśnie, że rosną. W lasach i na łąkach. I są jadalne, choć czasem można je pomylić z trującym muchomorem. Zatem ja zostaję przy pieczarkach ze sklepu. I gotuję z nich takie pyszności:

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

zupa pieczarkowa ze świeżym estragonem

kremowa zupa pieczarkowa

zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego

krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym

Zupę z pieczarek można przygotować w postaci tradycyjnej albo wyśmienitych kremów. Zazwyczaj do zup trafiają pieczarki świeże, ale warto też wykorzystać suszone. Od razu podpowiadam, że pieczarki można wysuszyć w piekarniku. A przepis na krem z suszonych pieczarek znajdziecie tutaj.

Mam nadzieję, że znaleźliście na naszym blogu mnóstwo inspiracji na zupy grzybowe. A jakby było Wam mało, polecam gryczane muffiny z kiszoną kapustą i grzybami. Palce lizać :)

grzybowa

Zobacz też