Zupa grzybowa na Wigilię

Tagi: , ,

W wielu polskich domach na wigilijnych stołach, pojawia się zupa grzybowa. Można ją przygotować bardzo szybko, wykorzystując aromatyczną Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary. Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa podawana jest z domowym makaronem łazankowym, ale można też wykorzystać gotowe łazanki. Przecież mamy jeszcze tak dużo potraw do przygotowania przed świętami. Dlatego warto sięgać po sprawdzone sposoby na szybkie przygotowanie wigilijnych i świątecznych dań, pachnących tak, jak pachnie Wigilia zapamiętana z dzieciństwa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa grzybowa na Wigilię:

  • 2 opakowania Zupy Grzybowej Nasza Specjalność Winiary
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • mała cebula
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie: pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • 200 g makaronu łazankowego

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowań z zupą grzybową rozprowadzamy w 1,5l zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
  2. W tym czasie rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mrożone grzyby, smażymy, aż odparuje woda i zaczną się delikatnie rumienić.
  3. Tak przygotowane grzyby dodajemy do garnka z zupą grzybową, mieszamy, chwilę gotujemy.
  4. Dodajemy do zupy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
  5. Zupę podajemy z makaronem łazankowym. Dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *