Zupa grzybowa na Wigilię
Tagi: przepisy wigilijne, zupa grzybowa, zupa wigilijna

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
W wielu polskich domach na wigilijnych stołach, pojawia się zupa grzybowa. Można ją przygotować bardzo szybko, wykorzystując aromatyczną Zupę Grzybową Nasza Specjalność Winiary. Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa podawana jest z domowym makaronem łazankowym, ale można też wykorzystać gotowe łazanki. Przecież mamy jeszcze tak dużo potraw do przygotowania przed świętami. Dlatego warto sięgać po sprawdzone sposoby na szybkie przygotowanie wigilijnych i świątecznych dań, pachnących tak, jak pachnie Wigilia zapamiętana z dzieciństwa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zupa grzybowa na Wigilię:
- 2 opakowania Zupy Grzybowej Nasza Specjalność Winiary
- 200 g mrożonych grzybów
- 3 łyżki masła klarowanego
- mała cebula
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- opcjonalnie: pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie: łyżeczka soku z cytryny
- świeżo posiekana natka pietruszki
- 200 g makaronu łazankowego
Przygotowanie:
- Zawartość opakowań z zupą grzybową rozprowadzamy w 1,5l zimnej wody, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
- W tym czasie rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mrożone grzyby, smażymy, aż odparuje woda i zaczną się delikatnie rumienić.
- Tak przygotowane grzyby dodajemy do garnka z zupą grzybową, mieszamy, chwilę gotujemy.
- Dodajemy do zupy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny.
- Zupę podajemy z makaronem łazankowym. Dekorujemy na talerzach świeżo posiekaną natką pietruszki.




