Zupa grzybowa wigilijna

Tagi: , ,

Lubię zupy grzybowe. W sezonie na kurki, podgrzybki i borowiki często gotuję grzybowe ze świeżych grzybów. Po sezonie pierwsza grzybowa pojawia się zazwyczaj dopiero na Wigilię. Ale w tym roku ususzony borowik mojego synka nie mógł już dłużej czekać. Tzn. grzyb mógł, zasuszony czuł się bardzo dobrze, ale synkowi brakowało cierpliwości. I koniecznie chciał zupę grzybową. Stąd dziś na naszym stole zupa grzybowa. Przepis na tę zupę wzięłam od mojej mamy, bo ona, jak to mama, robi najlepszą na świecie zupę grzybową. A ta z suszonych grzybów, do której zasiadamy przy świątecznie nakrytym stole, nie ma sobie równych.

Zupa grzybowa wigilijna została przygotowana na wywarze warzywnym, według wigilijnego przepisu mojej mamy. Do mojego wywaru dodałam gałązkę mrożonego estragonu. Można też doprawić zupę suszonym estragonem, choć świeży (czy też świeży mrożony) nie ma sobie równych.

Składniki:

  • duża garść suszonych grzybów (ok. 15-20g)
  • 2 litry bulionu warzywnego z estragonem
  • opakowanie ulubionego makaronu (u mnie wstęgi)
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • płaska łyżka mąki

Przygotowanie:

  1. Dzień przed gotowaniem zupy przekładam grzyby do miseczki, zalewam wodą i odstawiam na noc.
  2. Grzyby wyciągam z miseczki, odsączam na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawiam.
  3. Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodaję grzyby i chwilę smażę, aż odparuje woda.
  4. Grzyby z cebulką mielę w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
  5. Do gorącego bulionu dodaję zmielone grzyby z cebulką, dodaję wodę, w której moczyły się grzyby (wlewam ostrożnie i nie do końca, żeby nie wlać do zupy piasku i innych ewentualnych zanieczyszczeń z grzybków), gotuję około 15 minut „na wolnym ogniu”.
  6. Mąkę dokładnie rozprowadzam w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewam do zupy cały czas mieszając.
  7. Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączam płytę, dodaję do zupy śmietanę i dokładnie mieszam.
  8. Zupę grzybową podaję z ulubionym makaronem.

grzybowa wigilijna3

grzybowa wigilijna4grzybowa wigilijna_ok

Wszystkim wielbicielom zup grzybowych polecam:

zupę grzybową ze śmietanką i ziołami
zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych
pyszny krem z kurek
zupę z kurek z suszonymi pomidorami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *