Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem
Tagi: zupa grzybowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Już w środku lata można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i gotuję zupę grzybową ze świeżych podgrzybków. Zupę wzbogacam ziarnami jałowca, które nadają jej korzenny, głęboki smak i aromat. Zupa grzybowa w takim wydaniu to to, co lubię najbardziej – jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Dla tego smaku warto wstać bardzo wcześniej i wybrać się na poszukiwanie świeżych leśnych grzybów. Nic nie smakuje lepiej niż potrawy przygotowane z własnoręcznie zebranych składników.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 5 ziaren jałowca
- kilka gałązek świeżego tymianku lub natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebule obierz i drobno posiekaj.
- W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.
- Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
- Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.
- Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę grzybową dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zupę grzybową podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.
Dowiedz się więcej o świeżych grzybach do zupy w innych naszych wpisach:
- Jak zbierać grzyby?
- Skąd brać grzyby? Wyprawa do lasu i na Halę Targową we Wrocławiu
- Grzybobranie i co dalej, czyli jak czyścić grzyby
- Jak suszyć grzyby?
Sprawdź też grzybowe dodatki do zup:
2 Comments
A może , ktoś pomoże mi zagospodarować trzonki od grzybów ?
Ja bym je ususzyła, zmieliła i taką grzybową przyprawą przyprawiała różne zupy, na przykład pieczarkową, ziemniaczaną, żurek, kapuśniak. Przyprawę można dodać do bigosu i przeróżnych sosów. Pozdrawiam 🙂