Zupa grzybowa z kluseczkami z serka śmietankowego

Tagi:

Wraz z nadejściem jesieni w zapomnienie odchodzą chłodniki i inne typowo letnie zupy. Jesienna aura budzi tęsknotę za typowo jesiennymi smakami i aromatami, a na stołach coraz częściej gości zupa grzybowa.

W zabieganym tygodniu, kiedy w drodze z pracy do domu marzymy o talerzu pełnym gorącej zupy, a niekoniecznie o czasochłonnym czyszczeniu świeżo kupionych grzybów, warto sięgnąć po Zupę borowikową Jak u Mamy Winiary pełną suszonych borowików, których przyjemny aromat rozejdzie się po całej kuchni zaraz po otwarciu opakowania. Podczas przygotowania obiadu do garnka z zupą dorzuciłam kilka lekko zmiażdżonych ząbków czosnku i zajęłam się szybkimi kluseczkami.

Zupę grzybową można podać z gotowym makaronem lub też szybko przygotować ciasto z serka śmietankowego, żółtka i mąki na kluseczki kładzione. W czasie, kiedy na kuchence bulgocze zupa, wrzucamy kluseczki na lekko osolony wrzątek. Obiad gotowy! Zupa grzybowa z kluseczkami z serka śmietankowego to propozycja na każdą okazję.

Z podanej ilości składników przygotujecie dwie porcje pysznej zupy grzybowej (i dwie porcje mięciutkich kluseczek). Smacznego.

Zupa grzybowa z kluseczkami:

  • opakowanie Zupy borowikowej Jak u Mamy Winiary
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 10 dag serka śmietankowego
  • żółtko
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 czubate łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku obieramy, lekko miażdżymy trzonkiem noża.
  2. Zawartość torebki z zupą borowikową rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając.
  3. W tym czasie łączymy serek, żółtko, mąkę i szczyptę soli. W drugim garnku zagotowujemy 1l wody, solimy. Na wrzątek „kładziemy” nieduże kluseczki (łyżkę zanurzamy we wrzątku, a następnie nabieramy ciasto i kładziemy je na wrzątek), gotujemy je minutę od wypłynięcia, odcedzamy łyżką cedzakową.
  4. Zupę w garnku zabielamy śmietanką, doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z kluseczkami, oprószamy pieprzem, posypujemy świeżym tymiankiem.

Jeśli chcesz spróbować zup z aromatycznym tymiankiem, koniecznie zajrzyj do naszych propozycji:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *