Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

Tagi:

Kilka dni temu dostałam prezent pachnący lasem i jesienią – miskę grzybów leśnych. Mam to szczęście, że każdego roku moja rodzina nawet kilka razy w tygodniu wybiera się na grzybobranie. Poprzednim razem postanowiłam przygotować nieco zapasów na zimę i ususzyłam grzyby, które dostałam od swojej mamy, ale przyszedł czas na zupę grzybową.

Uwielbiam już sam zapach smażonych grzybów, a aromat zupy grzybowej pobudza moje kubki smakowe. Zupę grzybową gotuję zazwyczaj z ziemniakami, ale tym razem skorzystałam z umiejętności kulinarnych mojego synka, który robi najlepsze pod słońcem lane kluseczki 🙂 Każdą porcję zupy grzybowej obficie posypuję pietruszką, która jest cennym źródłem witaminy C.

(z podanych składników przygotujemy 4-5 porcji zupy grzybowej)

Lane kluseczki:

  • 100 ml mleka (lub wody)
  • 1 jajko (małe)
  • 4 1/2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlewamy mleko i wbijamy jajko.
  2. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale lejące i bez grudek.

Zupa grzybowa:

  • 400 g świeżych grzybów leśnych ( lub mrożonych)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 850 ml bulionu z grzybów leśnych
  • 1/2 łyżeczki  lubczyku
  • 1/2 łyżeczki  tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 3 duże łyżki śmietany 18 %

Przygotowanie:

  1. Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy i usuwamy z nich wszystkie leśne pozostałości. Myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kosteczkę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw samą cebulkę, a po około 5 minutach dodajemy też grzyby. Smażymy do momentu aż grzyby puszczą wodę i lekko się przyrumienią.
  3. Usmażone grzyby i cebulkę zalewamy zimnym bulionem. Dodajemy suszony lubczyk i tymianek oraz czosnek niedźwiedzi ( można go zastąpić 1 ząbkiem zwykłego czosnku). Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
  4. Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietanką. Do gotującej się zupy grzybowej wlewamy ciasto do kluseczek. Nalewamy je łyżką bezpośrednio do garnka (zupa musi się gotować). Co jakiś czas mieszamy.
  5. Zupę grzybową podajemy z natką pietruszki.

zupa grzybowa

zupa grzybowa z kluskami

grzybowa - przepis

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *