Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

Tagi:

Zupę grzybową przygotowuję na kilka sposobów. Nie ma co trzymać się jednego przepisu, gdy jest tak wiele możliwości! Wystarczy zmienić bazę lub przyprawy, a nawet tylko rodzaj dodanych grzybów, żeby uzyskać inny smak.

Dziś na obiad będzie zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole, podana klasycznie – z makaronem. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. To także sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu w inny sposób niż tradycyjna pomidorówka! 😉

Zupa grzybowa z suszonych grzybów:

  • 1,5 litra rosołu
  • 0,5 l wody
  • 40 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
  • 1 marchew z rosołu
  • 200 g makaronu
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody.
  2. Pozostaw do namoczenia na noc.
  3. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
  5. Odcedź i odstaw.
  6. Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia.
  7. Dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną.
  9. Do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
  10. Zupę grzybową podawaj z makaronem.

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole – prosty przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole – jak zrobić?

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole – sprawdzony przepis

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole – smaczny przepis

Jeśli szukasz więcej pomysłów na to, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu, ale też sam rosół, zobacz inne nasze przepisy:

Zobacz też

1 komentarz

  • Marek napisał(a):

    Witam serdecznie. Zawsze zniechęca mnie do grzybowej,nocne moczenie grzybów. Jutro spróbuję zrobić grzybową z pyłu grzybowego. Zmielę suszone grzyby w młynku. Nie zależy mi na tym, aby grzyby pływały w zupie. Chodzi o smak. Wsypię pył grzybowy do bulionu, pogotuję, zabielę śmietaną i osobno ugotuję makaron łazankowy. Myślę, że efekt będzie ten sam. Pozdrawiam. Marek

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *