Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole
Tagi: zupa grzybowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Zupę grzybową przygotowuję na kilka sposobów. Nie ma co trzymać się jednego przepisu, gdy jest tak wiele możliwości! Wystarczy zmienić bazę lub przyprawy, a nawet tylko rodzaj dodanych grzybów, żeby uzyskać inny smak.
Dziś na obiad będzie zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole, podana klasycznie – z makaronem. Taka zupa jest prosta w przygotowaniu, a mimo to wyjątkowo aromatyczna i sycąca. Idealnie nada się na świąteczny stół, ale nie tylko. To także sposób na wykorzystanie niedzielnego rosołu w inny sposób niż tradycyjna pomidorówka! 😉
Zupa grzybowa z suszonych grzybów:
- 1,5 litra rosołu
- 0,5 l wody
- 40 g suszonych grzybów, np. podgrzybków
- 1 marchew z rosołu
- 200 g makaronu
- 100 ml śmietany 30%
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby opłucz. Przełóż do niedużego garnka i zalej 500 ml zimnej wody.
- Pozostaw do namoczenia na noc.
- Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem ok. 15 minut.
- Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
- Odcedź i odstaw.
- Na małym ogniu doprowadź rosół do wrzenia.
- Dolej wywar grzybowy i gotuj przez ok. 30 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną.
- Do zupy dodaj pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę.
- Zupę grzybową podawaj z makaronem.
Jeśli szukasz więcej pomysłów na to, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu, ale też sam rosół, zobacz inne nasze przepisy:
1 komentarz
Witam serdecznie. Zawsze zniechęca mnie do grzybowej,nocne moczenie grzybów. Jutro spróbuję zrobić grzybową z pyłu grzybowego. Zmielę suszone grzyby w młynku. Nie zależy mi na tym, aby grzyby pływały w zupie. Chodzi o smak. Wsypię pył grzybowy do bulionu, pogotuję, zabielę śmietaną i osobno ugotuję makaron łazankowy. Myślę, że efekt będzie ten sam. Pozdrawiam. Marek