Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Tagi:

Sezon na świeżutkie borowiki i maślaki już dawno skończony, a za Wami chodzi grzybowa? Skoro na próżno urządzać teraz wycieczki do lasu, warto sięgnąć po zapasy, które udało się zgromadzić późnym latem. Wszyscy Ci, którzy ususzyli trochę grzybów, mogą teraz do woli zajadać się zupami, mięsami czy kapustą z ich dodatkiem. Dla tych, którzy w tym roku nie mieli czasu na grzybobranie, mam mini podpowiedź: biegnijcie do osiedlowego sklepiku lub na targ i dołączajcie do ekipy gotującej!

U nas zupa grzybowa z suszonych grzybów bulgocze już w garnku. I nie jest to zwyczajna zupa, bo przygotowana na aż 0,5 kg różnych grzybów! Bazą są oczywiście suszone borowiki, maślaki i podgrzybki, ale wspierają je pieczarki oraz warzywa. Zanim zabierzecie się do gotowania, pamiętajcie jedynie o tym, aby grzyby namoczyć kilka godzin przed zabraniem się do gotowania zupy!

Zupa grzybowa z suszonych grzybów:

  • 300 g suszonych grzybów (borowików, maślaków, podgrzybków)
  • 200 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • Natka zielonej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Grzyby namoczyć kilka godzin przez rozpoczęciem gotowania zupy.
  2. Marchewki i pietruszki obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki.
  3. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać masło, zeszklić na nim przygotowane cebulę oraz czosnek. Dodać grzyby, posolić i delikatnie przesmażyć.
  5. Do podsmażonych cebuli, czosnku oraz grzybów dodać pokrojone marchewki, pietruszki i pieczarki. Dolać wodę z namoczonych grzybów oraz bulion.
  6. Całość gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  7. Pod koniec zupę zabielić śmietaną 30%.
  8. Całość doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  9. Podawać z posiekaną świeżą natką pietruszki, ewentualnie ulubionym makaronem – wówczas zupa grzybowa z suszonych grzybów będzie bardziej sycąca.

Wykorzystaj sezon w pełni i sprawdź inne nasze jesienne przepisy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *