Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami

Tagi:

Wraz z nadejściem jesieni na naszych stołach pojawiają się pożywne zupy. Dlaczego? Takie zupy nie tylko na dłużej zapewniają błogie uczucie sytości, ale też sprawiają, że szybciej się rozgrzewamy, kiedy zmarznięci wracamy do domu. Świetnym sycącym dodatkiem niemalże do każdej zupy będą klopsiki. Tym razem przygotowałam je ze świeżym tymiankiem, co sprawia, że zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami tworzy apetyczną całość.

Zupa grzybowa nie musi być czasochłonna. Jej przygotowanie w pełnym biegu (czyt. w zapracowanym tygodniu) można uprościć, sięgając po Zupę grzybową Nasza Specjalność Winiary. Znajdziecie w niej suszone grzyby, których intensywny aromat szybko zwabi do kuchni głodnych domowników. Przygotowanie klopsików nie zajmuje dużo więcej czasu, niż ugotowanie zupy, więc w niecałe pół godziny będziecie mieć gotowy pyszny, pożywny obiad.

Tym razem do zupy grzybowej trafiły także ziemniaki. Jeśli macie ochotę, zamiast ziemniaków, dodajcie do zupy makaron łazankowy.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3 porcje zupy.

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami:

  • opakowanie Zupy grzybowej Nasza Specjalność Winiary
  • 3-4 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula szalotka
  • 25 dag mielonej karkówki
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do obtoczenia klopsików)
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej do smażenia
  • świeża zielenina do dekoracji zupy na talerzach

Przygotowanie:

  1. Mieloną karkówkę łączymy z jajkiem i 3 łyżkami bułki tartej. Cebulkę kroimy w kosteczkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy do mięsa. Dodajemy listki świeżego tymianku.
  2. Formujemy z mięsa nieduże klopsiki, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na złoto. Odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
  3. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. Zalewamy 0,7 l wody, dodajemy niewielką szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  4. Zawartość opakowania  Zupy grzybowej Nasza Specjalność Winiary rozprowadzamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do gotujących się ziemniaków, mieszamy i gotujemy 5 minut, często mieszając.
  5. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy klopsiki, śmietankę, posypujemy zieleniną.

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami i cebulą

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami i bułką tartą

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami i śmietaną

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami z jajkiem

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami i ziemniakami

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami szybki przepis

Zupa grzybowa z ziemniakami i tymiankowymi klopsikami - apetyczny przepis

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *