Zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami

Tagi:

Zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami na pierwszy dzień jesieni. Lubię jesień za jej kolory, zapachy i te ostatnie cieplejsze dni, którymi muszę się nacieszyć zanim nastanie zima. Jesień bywa kapryśna i czasem budzi mnie piękna, słoneczna pogoda, a po południu już leje. Dni stają się coraz krótsze i czas wyciągnąć cieplejszy płaszcz z szafy.

Jesienią robimy też zapasy grzybowe na następny rok. Przyznaję się szczerze, że nie lubię zbierać grzybów. Nie mam cierpliwości do wyszukiwania ich w lesie i jakoś nigdy nic nie mogę znaleźć, ale na szczęście mój mąż dba o uzupełnienie zapasów, a ja czasem chodzę z nim dla zrobienia kilku zdjęć. Bardzo zaskakuje mnie też mój synek, który zapowiada się na niezłego grzybiarza, bo ma naprawdę niezłe oko do wyszukiwania grzybów w lesie.

Uwielbiamy zupę grzybową i sosy grzybowe podane z samym makaronem. Ostatnio przygotowałam też grzybowe ravioli. Szczerze polecam. Można przygotować sobie na zapas i zamrozić.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu grzybowego
  • pęczek włoszczyzny
  • 4-5 ziemniaków
  • 600 g świeżych grzybów leśnych (mogą też być mrożone)
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • natka świeżej pietruszki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  2. Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy z leśnych pozostałości. Kroimy w równą kostkę lub w paski.
  3. Na patelni smażymy najpierw samą cebulkę i kiedy się lekko zarumieni dodajemy grzyby. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  4. Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obieramy i wrzucamy do garnka z bulionem.
  5. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  6. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
  7. Kiedy warzywa z bulionu będą na wpół miękkie dodajemy pokrojone ziemniaki i usmażone na maśle grzyby z cebulką. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Dwie chochle zupy przelewamy do miseczki i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Tak przygotowaną śmietankę dodajemy do reszty zupy.
  9. Obrywamy listki tymianku z gałązek i drobno siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do zupy, lub posypujemy każdą porcję zupy bezpośrednio przed podaniem.

grzbobranie

zupa grzybowa ze śmietanką i ziołami 2

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *