Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem

Tagi:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Do przygotowania zupy grzybowej najlepiej wykorzystać świeżo zebrane prawdziwki i podgrzybki, ale można też sięgnąć po grzyby mrożone. Podduszone na maśle grzyby leśne w połączeniu ze świeżymi ziołami sprawiają, że zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest łagodna w smaku, a jednocześnie bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 300-400 g świeżych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki)
  • 2-3 ziemniaki
  • ok. 750 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
  • marchewka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • gałązka lubczyku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 50g suchego pełnoziarnistego makaronu (cienka wstążka, świderki, muszelki)
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyszczamy z piasku i leśnych zanieczyszczeń, płuczemy na sitku, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle.
  3. Dodajemy pokrojone grzyby, dusimy, aż odparuje woda z grzybów.
  4. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler, chwilę smażymy.
  5. Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut.
  6. Dodajemy podsmażone z warzywami grzyby, gałązkę lubczyku, makaron, doprawiamy solą morską, gotujemy kolejne 10 minut.
  7. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę grzybową świeżo zmielonym pieprzem.
  8. Do ugotowanej zupy grzybowej dodajemy śmietankę.
  9. Zupę grzybową ze świeżych grzybów podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

zupa grzybowa ze świeżych grzybów

zupa grzybowa

grzybowa ze świeżych grzybów

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *