Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych z jałowcem

Tagi:

Już w środku lata można liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, dlatego korzystam z sezonu grzybowego i gotuję zupę ze świeżych podgrzybków. Zupę wzbogacam ziarnami jałowca, które nadają jej korzenny, głęboki smak i aromat. Zupa grzybowa w takim wydaniu to to, co lubię najbardziej – jest smaczna, sycąca i bardzo aromatyczna. Dla tego smaku warto wstać bardzo wcześniej i wybrać się na poszukiwanie świeżych leśnych grzybów. Nic nie smakuje lepiej niż potrawy przygotowane z własnoręcznie zebranych składników.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 ziaren jałowca
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń, osusz na ręczniku papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebule obierz i drobno posiekaj.
  3. W dużym garnku podsmaż na maśle wymieszanym z oliwą cebule, następnie dodaj grzyby.
  4. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu.
  5. Po 10 minutach, gdy grzyby puszczą sok, dodaj rozgniecione trzonkiem noża ziarna jałowca, wlej bulion, całość zagotuj.
  6. Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Zupę podaję posypaną gałązkami świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

zupa grzybowa ze świeżych grzybów

zupa grzybowa ze świeżych grzybów

zupa grzybowa ze świeżych grzybów

zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Dowiedz się więcej o świeżych grzybach do zupy w innych naszych wpisach:

Sprawdź też grzybowe dodatki do zup:

Zobacz też