Zupa grzybowa

Tagi:

Dziś na blogu klasyka gatunku: aromatyczna zupa grzybowa w wersji, można by pokusić się o stwierdzenie: “light”. Przyrządzona wyłącznie na bazie warzyw, bez dodatku śmietany, będzie stanowić doskonały wstęp do wigilijnej kolacji. Lekka zupa grzybowa, bez której oczywiście nikt nie wyobraża sobie z pewnością Wigilii, sprawi, że po zjedzeniu nawet pełnego talerza, w żołądku ciągle zostanie sporo miejsca na resztę specjałów. Sprawdź, jak ugotować zupę grzybową w wersji wege!

W ziemie trudno niestety o świeże grzyby. Do wyboru pozostają więc suszone lub mrożone. Tym razem sugeruję, aby sięgnąć po wersję mrożoną – kawałki będę większe i bardziej mięsiste.

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.

Zupa grzybowa:

  • 500 g grzybów (borowików, podgrzybków) poza sezonem mrożonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki i selera obrać, pokroić na mniejsze części.
  2. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać ok. 1,2 litra wody i gotować na małym ogniu.
  3. W międzyczasie grzyby umyć. Jeśli używasz mrożonych – sparzyć je gorącą wodą. Pokroić na mniejsze części.
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki oraz grzyby. Całość lekko podsmażyć.
  6. Gotowy bulion z warzyw przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Dodać z powrotem do bulionu. Dodać podsmażone cebulę, czosnek wraz z ziemniakami oraz grzybami.
  7. Całość gotować jeszcze przez ok. 20 minut.
  8. Gotową zupę doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
  9. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa z chlebemZupa grzybowa z warzywamilekka Zupa grzybowarozgrzewająca Zupa grzybowaZupa grzybowa wege

A jeśli szukasz kolejnych inspiracji na zimowe obiady, sprawdź:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *