Zupa gulaszowa z kluseczkami

Tagi:

O tej porze roku moja kuchnia obfituje w potrawy zawierające paprykę. To właśnie ona nadaje daniom smaku, aromatu i pikantności. Jedną z takich potraw jest zupa gulaszowa z kluseczkami, w której ląduje różnokolorowa papryka, cebula, ziemniaki i pomidory, pyszne domowe kluseczki kładzione, a także podsmażone mięso.

Jak widzicie mięso wymieniam na samym końcu listy składników, ale niech was to nie zmyli. Pomimo tego, że wizualnie to kolorowe warzywa grają pierwsze skrzypce, to właśnie mięso zapewnia zupie przewodni smak. A zupa gulaszowa z kluseczkami smakuje po prostu rewelacyjnie. Jest rozgrzewająca i sycąca, idealnie wpisuje się we wczesnojesienne menu.

Składniki:

  • Zupa gulaszowa:

  • 500 g mięsa wieprzowego np. mięsa z łopatki
  • 400 g pomidorów bez skórki z puszki
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól i pieprz do smaku
  • Kluseczki kładzione:
  • Szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • Jajko
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw słodką i ostrą papryką. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  3. Do garnka o grubszym dnie wrzuć mięso i obsmaż je równomiernie ze wszystkich stron.
  4. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
  5. Wlej wywar z warzyw, tak żeby zakrył mięso, dopraw solą i wędzoną papryką. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na wolnym ogniu przez około godzinę.
  6. Dodaj pokrojone ziemniaki, w razie potrzeby uzupełnij poziom wody. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą półmiękkie.
  7. Dodaj paprykę i gotuj przez około 10 minut. Dorzuć pomidory z puszki, delikatnie wymieszaj, całość gotuj jeszcze przez około 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Zupę gulaszową zestaw z ognia.
  9. Podawaj z kluseczkami – wszystkie składniki na ciasto do klusek zmiksuj na jednolitą masę.
  10. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki i ponownie zmiksuj na gładką masę.
  11. W garnku zagotuj osoloną wodę.
  12. Na wrzątek kładź łyżką porcje ciasta.
  13. Kluski gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię, odcedź, serwuj z zupą gulaszową.

Zupa gulaszowa z kluseczkami – sycąca i pożywna

Zupa gulaszowa z kluseczkami i papryką

Zupa gulaszowa z kluseczkami na ostro

Zupa gulaszowa z kluseczkami – prosty przepis

Zobacz też inne nasze przepisy na domowe kluski i inne dodatki do zup:

Zobacz też

5 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *