Zupa gulaszowa z łopatki

Tagi: ,

 

Jak żadna inna zupa, nie wymaga podania drugiego dania, bo jest bardzo pożywna i sycąca. Zupa z kawałkami podsmażonego mięsa z łopatki. Pełna warzyw, ze składników, które zwykle masz w kuchni – papryka, ziemniaki, cebula. Zupę gulaszową z łatwością urozmaicisz o swoje ulubione warzywa i dodatki, np. dynię, bataty, pieczarki.

 

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 3 kolorowe papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól i pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Dopraw słodką i ostrą papryką. Skrop obficie oliwą z oliwek.
  2. Przygotuj warzywa – cebulę obierz i posiekaj. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Do garnka o grubym dnie dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 3-5 minut.
  4. Następnie do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż dalej, aż cebula się zeszkli.
  5. Wlej do garnka bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 60 minut.
  6. Do zupy dodaj wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy, w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  7. Zupę podawaj z natką pietruszki.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *