Zupa gulaszowa z pieczarkami

Tagi: ,

Zupa gulaszowa z pieczarkami to świetny przykład dania jednogarnkowego, którym z łatwością wykarmisz całą gromadę głodomorów. Jest to zupa gęsta, rozgrzewająca, kolorowa i sycąca. Zupę gulaszową z pieczarkami z łatwością urozmaicisz o ulubione warzywa i przyprawy.

W zależności od sezonu do zupy gulaszowej z pieczarkami możesz dodać w zasadzie dowolne warzywa, np. pomidory, marchew, a nawet dynię czy warzywa strączkowe!

Zupa gulaszowa z pieczarkami:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 15 szt. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, sól i pieprz
  • natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie-trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone w małą kostkę mięso. Podsmaż na mocnym ogniu przez 2-3 minuty.
  2. Następnie dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejsz ogień i smaż dalej do czasu, aż cebula ładnie się zeszkli.
  3. Dodaj do garnka wszystkie przyprawy, wymieszaj dokładnie i smaż kolejną minutę.
  4. Wlej do garnka cały bulion, zamieszaj, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 60 minut.
  5. W tym czasie obierz i pokrój ziemniaki w kostkę. Paprykę pokrój w długie i cienkie paski, a dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na połówki lub w grube plastry.
  6. Po upływie 60 minut dodaj do zupy wszystkie pokrojone warzywa i w razie gdyby zupa była już bardzo gęsta, dolej nieco wody. Zupę gotuj dalej przez 20-30 minut do czasu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  7. Gotowa zupa powinna być gęsta, a mięso bardzo miękkie i delikatne (ale nie rozpadające się).
  8. Zupę gulaszową z pieczarkami podawaj z dodatkiem natki pietruszki i grubo zmielonego czarnego pieprzu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się kromka dobrego chleba.

zupa gulaszowa z pieczarkami

gulaszowa zupa z pieczarkami

gulasz z pieczarkami
zupa gulasz pieczarkowa

Zobacz też inne pomysły na gulasz w formie zupy:

6 Comments

  • Kristal napisał(a):

    Gulasz to moja słabość. Mogę go przyrządzać na tysiące sposobów. Im więcej różnych kombinacji, tym lepiej dla mnie. Poza nim inne zupy jakoś mi nie przypadają do gustu. Mniam!

    • Tomek Lach napisał(a):

      Kristal dzięki za komentarz! 🙂 Dla mnie najfajniejsze w gulaszowych klimatach jest to, że każdy kęs to nieco inne smaki i aromaty, po prostu nie ma nudy! 🙂

  • Spodobał mi sie przepis i zaraz go wypróbuję……

  • Lukasz napisał(a):

    Witam ja dodałem jeszcze ząbek czosnku ,2 liście laurowy i 2 ziela . To na początek, a po pieczarkach ziemniakami i papryce dodałem jeszcze 1/2 ga puszki groszku zielonego i już jak wszystko było miękkie to dodałem 3 ogórki kiszone i jeszcze z 5 10 minut gotowania i wychodzi pyszna zupka 🙂

  • Grzegorz napisał(a):

    Do tego wszystkiego dodałem oregano , majeranek oraz puszkę pomidorów z czosnkiem (konserwowe)niebo w gębie polecam wszystkim smakoszom – pozdrawiam

  • Beata napisał(a):

    Dzis będę robiła tą zupkę, cała moja rodzina ją uwielbia. ☺ polecam na zimne , jesienne wieczory.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *