Zupa gulaszowa z wędzoną papryką

Tagi:

Stało się, nadeszła mroźna i śnieżna zima. Przynajmniej u nas, na Pomorzu jest biało i zimno. Nie jestem entuzjastką takich klimatów, ale mój siedmioletni synek tak bardzo cieszył się na widok białego puchu, że postanowiłam nastawić się optymistycznie i siłą woli choć troszkę polubić zimę.

Dzisiaj zaczęły się też u nas tak wyczekiwane przez dzieci ferie zimowe. Jutro wyciągamy ślizg do zjeźdżania z górek i czekają mnie dwa tygodnie zimowych szaleństw 🙂 A po takich szaleństwach nie ma nic lepszego jak talerz ciepłej zupy gulaszowej.

Zupa gulaszowa smakuje rewelacyjnie zimową porą – jest rozgrzewająca, sycąca i pyszna. Dla synka gotuję ją w łagodniejszej wersji, bez ostrej papryczki. Smak tej zupie nadaje między innymi wędzona papryka. Zupa gulaszowa ma piękny, intensywny kolor i zapach.

Składniki:

  • 600 g wołowiny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1,5 litra bulionu wołowego
  • 1 duża marchewka
  • 2 małe cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki (małe)
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe kroimy w jednakowej wielkości kostkę i oprószamy łyżką mąki. Całość mieszamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni.
  3. Usmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy 1 godzinę i 20 minut.
  4. W trakcie gotowania, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki (paseczki lub kostkę).
  5. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego i najpierw smażymy samą cebulkę, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka będzie miała złoty kolor, dodajemy czosnek i paprykę.
  6. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w jednakowej wielkości kosteczkę. Pod koniec smażenia dodajemy do pozostałych warzyw na patelni.
  7. Usmażone warzywa dodajemy do bulionu wołowego z mięsem (po 1,2 godziny).
  8. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu kolejne 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  9. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę i suszony tymianek.
  10. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
  11. Bezpośrednio przed podaniem zupę gulaszową obficie posypujemy natką pietruszki.

zupa gulaszowa

Jeśli szukacie więcej przepisów na rozgrzewające zupy, to polecam:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *