Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami

Tagi:

W sam raz na mrozy i chłody. Rozgrzewająca, sycąca na długie godziny. Idealna na obiad i na kolację, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Bohaterka dzisiejszego wpisu to zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami!

Kruche mięso i podsmażone na masełku, do tego pieczarki z dodatkiem rozmarynu… Uzupełnione aromatyczną papryką i pomidorami. Całość doprawiona szczyptą chilli, kminem rzymskim i sporą ilością pieprzu. Nie wahajcie się ani chwili, tylko biegnijcie do sklepu po zakupy i zaproście znajomych na wspólne gotowanie! Przydadzą się dodatkowe pary rąk do pomocy.

Z podanych składników wyjdą ok. 4 porcje zupy.

Zupa gulaszowa:

  • 400 g mięsa wołowego
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryczka chilli
  • 1 gałązka świeżego lub ususzonego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w półksiężyce, czosnek drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno posiekać (usuwając wcześniej pesteczki).
  3. Papryki umyć, wydrążyć i pokroić w paseczki lub większą kostkę.
  4. Na dnie dużego rondla rozgrzać kilka łyżek oliwy, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Następnie dodać paprykę, papryczkę chilli i kawałki wołowiny.
  5. Wszystko razem chwilę podsmażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 50 min – aż wołowina będzie miękka.
  6. W międzyczasie pieczarki dokładnie wyszorować i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gałązkę rozmarynu i pieczarki. Całość delikatnie posolić i zrumienić na maśle.
  7. Pod koniec gotowania – kiedy mięso będzie już miękkie – dodać pomidory oraz pieczarki.
  8. Całość doprawić słodką papryką, kminem rzymskim, pieprzem i solą. Pogotować jeszcze przez 5-10 min.
  9. Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami dobrze smakowała będzie podana z chlebem, ryżem lub małymi kluseczkami.

Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami – przepis Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami – jak zrobić?Zupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami – niezawodny przepisZupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami – sprawdzony przepisZupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami – smaczna i prostaZupa gulaszowa z wołowiną i pieczarkami – zawsze wyjdzie Jak zrobić zupę gulaszowa z wołowiną i pieczarkami?Prosty przepis na zupę gulaszową z wołowiną i pieczarkamiJak ugotować zupę gulaszową z wołowiną i pieczarkami?Niezawodny przepis na zupę gulaszową z wołowiną i pieczarkami

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy z wołowiną:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *