Zupa jabłkowa z porem

Tagi:

Owocowe zupy powoli, tak jak lato, odchodzą w zapomnienie. Ale są takie zupy owocowe, które właśnie jesienią smakują najlepiej. Taką zupą jest zupa jabłkowa z porem. Lubię tę zupę, bo kojarzy mi się z wczesną jesienią, kiedy dni potrafią być jeszcze bardzo ciepłe, na drzewach złocą się liście i tylko poranne i wieczorne chłody zapowiadają rychłe nadejście najmniej życzliwej pory roku.

Jabłka na zupę jabłkową właściwie wybieram na oko. Ładne, dorodne, o tej prze roku już chyba nie ma innych, no może na mojej niezbyt wyrośniętej jabłonce. Zupa powinna być słodko-kwaskowa, dlatego do swojej dodałam kawałek rabarbaru (ok 5. cm), po spróbowaniu jabłek i stwierdzeniu, że są wyjątkowo słodkie. Można też delikatnie zakwasić zupę kwaskiem cytrynowym, ale naprawdę odrobinę.

Moje dzieci, kiedy usłyszały, że na obiad jest zupa jabłkowa z porem, zareagowały tak, jak ja na myśl o porze w dzieciństwie. Czyli po prostu „bleee”. Mogłam nie mówić, że to zupa z porem, ale szczęśliwie po pierwszej łyżce okazało się, że zupa z jabłek i pora jest jadalna i każde dziecko zjadło do końca swoją małą porcję. Bo małe porcje to dobry sposób na niejadki. Po inne sposoby zapraszam tutaj.

Składniki:

  • 2 pory (białe i jasnozielone części)
  • 2 duże jabłka
  • ok. 1 l wywaru warzywnego
  • młoda cebula
  • 2 ziemniaki
  • szklanka soku jabłkowego
  • opcjonalnie: 2 łyżki masła
  • kawałek rabarbaru (u mnie ok. 5 cm)
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • łyżka pokrojonego szczypiorku
  • gęsta śmietana słodka
  • oliwa z oliwek do skropienia zupy na talerzach

Przygotowanie:

  1. Por kroję w poprzek, a następnie w cienkie półtalarki. Masło roztapiam w głębszym rondlu, dodaję por, lekko podduszam.
  2. Cebulę kroję w piórka, dodaję do pora, chwilę duszę. W tym czasie jabłka obieram, kroję w ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Kroję ćwiartki na plasterki i dodaję do rondla.
  3. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do rondla, chwilę duszę.
  4. Podlewam warzywa w rondlu wywarem z warzyw (tyle wywaru, żeby przykrył warzywa), dodaję kawałek obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (można pominąć rabarbar, z rabarbarem zupa wyszła mocno kwaskowata, mi w takiej wersji smakowała), dodaję sól, gotuję 15 minut. Dodaję sok jabłkowy, podgrzewam (nie gotuję) zupę na najmniejszej mocy płyty jeszcze 5 minut.
  5. Miksuję zupę blenderem, jeśli jest za gęsta, dodaję trochę gorącego wywaru.
  6. Zupę podaję z łyżką słodkiej gęstej śmietany, skropioną oliwą z oliwek.

jabłkowa z porem IMG_4209

jabłkowa z porem IMG_4199

jabłkowa z porem IMG_4234

jabłkowa z porem IMG_4170

jabłkowa z porem IMG_4177

jabłkowa z porem IMG_4184

Jeśli posmakuje Wam taka mało deserowa wersja zupy z jabłek, koniecznie ugotujcie także zupę jabłkową z selerem naciowym i curry.

Zobacz też

1 komentarz

  • Karolina J. napisał(a):

    Zrobiłam tą zupę na niedzielny obiad. Rodzice i mój Luby byli zachwyceni !!! 🙂 Wspaniały smak, a siekany szczypiorek doskonale podkreśla smak. Z pewnością wrócę jeszcze do tego przepisu 🙂
    Dziękuję Agato 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *