Zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry

Tagi:

Dziś na obiad zupa jabłkowa z selerem naciowym i curry. Choć mogłoby się wydawać, że jabłka są najlepsze do zup deserowych, to jednak ta zupa jest zupełnym zaprzeczeniem deseru, a smakuje wyśmienicie. Jabłka w tej potrawie są słodkim tłem dla charakterystycznego selera naciowego i delikatnego orientalnego smaku, jaki nadaje jej curry.

Jabłka o tej porze roku (czyli jeszcze z zeszłorocznych zbiorów) są słodkie i w sam raz nadają się do przygotowania mojej zupy jabłkowej. Kiedy przyjdzie sezon na tegoroczne, trzeba będzie poczekać na słodkie odmiany, bo kwaśne papierówki zupełnie się na zupę nie nadają.

Nieodzownym składnikiem mojej zupy jabłkowej jest seler naciowy. On i curry decydują o jej charakterze. Seler naciowy jest doskonałym źródłem błonnika, świetnie nadaje się do różnego rodzaju surówek, ot tak do schrupania, a także do zup – jako dodatek lub składnik główny. Ponieważ jego łodygi mają twarde włókna, rozprawiam się z nimi w ten sposób – odrywam łodygę, w dolnej jej części przełamuję ją na pół – seler pęka, ale włókna pozostają nienaruszone i wtedy można z łatwością się ich pozbyć, przeciągając urwany kawałek selera wzdłuż pozostałej części łodygi. Oczywiście może się zdarzyć, że część włókien jednak zostanie, można się ich pozbyć przecierając zupę przez sitko lub zupełnie się nimi nie przejmować, tak jak ja, bo tak naprawdę przeszkadzają mi tylko podczas chrupania na surowo. Jeśli lubicie seler naciowy, koniecznie wypróbujcie moje przepisy na krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem i zupę selerową z ryżem.

Smacznego!

Składniki:

  • 4 słodkie jabłka
  • łodyga selera naciowego
  • pół cytryny
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki masła
  • Kostka do Smaku drobiowa Winiary 2 sztuki
  • łyżka kwaśnej śmietany,łyżeczka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • pieprz czarny ziarnisty
  • opcjonalnie: łyżka siekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Zagotowuję litr wody, do wrzątku wkruszam kostki drobiowe, mieszam do rozpuszczenia, zestawiam z płyty.
  2. W tym czasie jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w plasterki. Przekładam do miseczki i skrapiam sokiem z połówki cytryny.
  3. Dymkę siekam, masło roztapiam w rondlu, duszę cebulkę na maśle pod przykryciem kilka minut. W tym czasie łodygę selera przełamuję, usuwam część włókien, drobno siekam. Dodaję do rondla z cebulą, duszę chwilę.
  4. Dodaję do rondla jabłka, curry i kurkumę, dokładnie mieszam, przykrywam i duszę na małej mocy płyty pod przykryciem około 5 minut.
  5. Podlewam jabłka przygotowanym bulionem, gotuję 15 minut. Zupę zestawiam z płyty, miksuję chwilę blenderem, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Zupę podaję z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem suszonego jabłka. Dla kontrastu można dodać siekany szczypiorek i plasterek smażonego boczku.

Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa - przepis

Jak zrobić zupę jabłkową?

Zupa jabłkowa - składniki

Jeśli lubicie orientalny smak curry polecam także:

Zupa kalafiorowa z curry

Zupa curry z kurczakiem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *