Zupa jagodowa z kolorowym makaronem

Tagi:

Zupy owocowe latem najpyszniej smakują podane w charakterze chłodników. Czy to znaczy, że zimą nie można sobie pozwolić na oderwanie się od zimowej rzeczywistości? Oczywiście można 😊. Uwierzcie mi, zimą gorąca zupa owocowa smakuje tak pysznie, jak owocowy chłodnik latem.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem będzie miłym letnim wspomnieniem. Trzeba tylko pamiętać, że owoce bardzo szybko się gotują, a rozgotowane nie smakują najlepiej.

Do przygotowania zupy jagodowej wykorzystałam trójkolorowy makaron świderki. Oczywiście będzie też pasował w innym kształcie, na przykład muszelki czy makaron imitujący ziarenka ryżu, chociaż nie mam pewności, czy dostaniecie takie kształty w innym kolorze, niż typowo „makaronowy”.

Zupa jagodowa z kolorowym makaronem w moim domu została podana na ciepło. Jeśli nie możecie się przekonać do ciepłych zup owocowych, poczekajcie, aż przestygnie do temperatury pokojowej.

Z podanej ilości składników przygotujecie 3-4 porcje zupy. Smacznego 😊

Składniki:

  • 300g mrożonych jagód
  • 0,75 l wody
  • cukier trzcinowy do smaku (ok. 3-4 łyżek)
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 150 g kolorowego makaronu

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy 0,75l wody. Do wrzącej wody wrzucamy jagody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy 3 minuty (czas liczymy od momentu ponownego zagotowania wody).
  2. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
  3. Dodajemy do zupy kilka kropel ekstraktu z wanilii. W razie konieczności dosładzamy.
  4. Zabielamy zupę śmietanką. Podajemy z kolorowym makaronem ugotowanym według instrukcji na opakowaniu.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *