Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami

Tagi: ,

Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami to jedna z zup, którą moje dzieci zajadają się u babci. Każda z babć specjalizuje się w czymś innym, a mocną stroną mojej mamy są właśnie zupy.  Jarzynową z grzaneczkami pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa. To świetny sposób na przemycenie składników, których normalnie dzieci nie chcą zjeść. Dlatego właśnie do zupy jarzynowej zawsze dodaję marchewkę do zmiksowania i świeżą natkę pietruszki, która jest źródłem witamin. Pietruszki nie gotuję. Bezpośrednio przed zmiksowaniem dodaję jej listki w całości do zupy.

Grzanki robię z białego pieczywa. Najlepiej smakują bezpośrednio po wsypaniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zazwyczaj muszę je dorabiać, bo znikają błyskawicznie. Do przecieranej zupy jarzynowej można też podać ziołowe grzanki z odrobiną oliwy lub groszek ptysiowy.

A mnie właśnie przypomniało się, dzięki przepisowi Agaty na kaszkę manną, że dawno nie robiłam domowej zupy mlecznej swoim dzieciom.

Składniki:

  • 4 pałki z kurczaka (lub dwa duże udka)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 400 g warzyw (u mnie jest to kalafior i brokuły)
  • świeża natka pietruszki
  • 4 kromki chleba
  • kawałek pora
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera (korzeń)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 ziarenko pieprzu
  • sól do smaku
  • 1 gałązka lubczyku

Przygotowanie:

  1. Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek  kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.
  2. Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
  3. Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
  4. Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.
  5. Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu .
  6. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
  7. Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
  9. Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy  blenderem lub przecieramy przez sitko.
  10. Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.

zupa jarzynowa z grzaneczkami

Zobacz też

4 Comments

  • Jenny Jane napisał(a):

    smakowite

  • Jola napisał(a):

    Jenny Jane zupa jest pyszna i tak naprawdę można dowolnie komponować do niej mieszankę warzywną.
    Pozdrawiam 🙂

  • Anita Gadomska napisał(a):

    oj te zupy są boskie jednego razu u mamy była zupa jarzynowa i jakoś nie miałam na nią ochotę a następnego dnia krem z grzaneczkami to zjadłam z wielkim apetytem wiec jest to też żupa na kilka dni :)))

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *