Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami
Tagi: zupa jarzynowa, zupa krem

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Zupa jarzynowa przecierana z grzaneczkami to jedna z zup, którą moje dzieci zajadają się u babci. Każda z babć specjalizuje się w czymś innym, a mocną stroną mojej mamy są właśnie zupy. Jarzynową z grzaneczkami pamiętam jeszcze z czasów swojego dzieciństwa. To świetny sposób na przemycenie składników, których normalnie dzieci nie chcą zjeść. Dlatego właśnie do zupy jarzynowej zawsze dodaję marchewkę do zmiksowania i świeżą natkę pietruszki, która jest źródłem witamin. Pietruszki nie gotuję. Bezpośrednio przed zmiksowaniem dodaję jej listki w całości do zupy.
Grzanki robię z białego pieczywa. Najlepiej smakują bezpośrednio po wsypaniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące. Zazwyczaj muszę je dorabiać, bo znikają błyskawicznie. Do przecieranej zupy jarzynowej można też podać ziołowe grzanki z odrobiną oliwy lub groszek ptysiowy.
A mnie właśnie przypomniało się, dzięki przepisowi Agaty na kaszkę manną, że dawno nie robiłam domowej zupy mlecznej swoim dzieciom.
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka (lub dwa duże udka)
- 6 średnich ziemniaków
- 400 g warzyw (u mnie jest to kalafior i brokuły)
- świeża natka pietruszki
- 4 kromki chleba
- kawałek pora
- 1 duża marchewka
- kawałek selera (korzeń)
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 ziarenko pieprzu
- sól do smaku
- 1 gałązka lubczyku
Przygotowanie:
- Z kromek chleba odcinamy skórkę i środek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i bez dodatku tłuszczu smażymy na niej grzanki z każdej strony. Usmażone odkładamy do miseczki.
- Do wysokiego garnka wkładamy pałki kurczaka i zalewamy wodą (około 1,5 litra). Gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i dodajemy do zupy. Dodajemy również seler, gałązkę lubczyku, por, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenko pieprzu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu kolejne 30 minut. Na koniec doprawiamy solą do smaku.
- Tak przygotowany bulion przelewamy przez sitko.
- Do osobnego garnka wlewamy 1 litr ugotowanego bulionu .
- Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy.
- Umyty kalafior i brokuły kroimy na mniejsze kawałki.
- Kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie dodajemy brokuły i kalafior. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec wrzucamy marchewkę z bulionu i dodajemy 3 gałązki pietruszki. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
- Przelewamy do miseczek i posypujemy grzaneczkami.
6 Comments
smakowite
Jenny Jane zupa jest pyszna i tak naprawdę można dowolnie komponować do niej mieszankę warzywną.
Pozdrawiam 🙂
oj te zupy są boskie jednego razu u mamy była zupa jarzynowa i jakoś nie miałam na nią ochotę a następnego dnia krem z grzaneczkami to zjadłam z wielkim apetytem wiec jest to też żupa na kilka dni :)))
i o to właśnie chodzi w kuchni. Liczy się pomysłowość i dobry smak 🙂
Moja 2,5 latka ostatnio gardzi warzywami, za to uwielbia zupy i przede wszystkim makaron.
Dziś zrobiłam te zupkę, tylko trochę bardziej rzadką, żeby pasowało do makaronu i wciągnęła całą miske!!😄
Na pewno będę do niej często wracać!! ❤
Super, taka zupka to świetny sposób na niejadka 🙂 Pozdrawiam 🙂