Zupa jarzynowa z białych warzyw z serem pleśniowym

Tagi:

Pomysł na tę zupę podsunęła mi osoba, którą mogę śmiało nazwać autorytetem w temacie zup. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pyszny pomysł 🙂 Zgodnie z wytycznymi, warzywa pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni na masełku. Zastanawiałam się, czy na koniec je zmiksować i podać zupę w formie kremu, ale zdecydowałam  się zostawić je  pokrojone i to jak dla mnie był dobry wybór.

W zupie jest wyczuwalny posmak masła, ale nie jest on dominujący, co w rezultacie daje świetny efekt. Do tego pokruszone kawałeczki sera z niebieską pleśnią, który dodany do miseczki z ciepłą zupą nieco się rozpuści – smak obłędny. To zupa dla prawdziwych smakoszy 🙂 Do tej pory moja zupa jarzynowa przypominała  tradycyjną wersję , którą zresztą bardzo lubię, ale należę do grona osób, które chętnie odkrywają nowe smaki i testują je też w swojej kuchni.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 kalarepy
  • 2 liście selera
  • 3 pałki z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • 1,5 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli (jeśli mała, to cała)
  • 1 kawałek pora (część zielona do bulionu)
  • 1 kawałek pora (biała część)
  • 7 różyczek kalafiora
  • 2 młode ziemniaki
  • 4 łyżeczki pestek słonecznika
  • 100 g sera pleśniowego błękitnego
  • szczypta imbiru

Przygotowanie:

  1. Do garnka wkładamy pałki z kurczaka i zalewamy około 1,5 -2 litrami wody. Dodajemy liście selera, por (część zieloną) marchewkę oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Do osobnego garnka przelewamy bulion (500 ml).
  4. Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę z porem i czosnkiem. Smażymy na złoty kolor i przekładamy do bulionu.
  6. Kalarepę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę i smażymy na pozostałym maśle razem z kalafiorem.
  7. Całość przekładamy do bulionu i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
  8. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i odrobiną imbiru.
  9. Na teflonowej patelni bez tłuszczu prażymy ziarna słonecznika.
  10. Ciepłą zupę przelewamy do miseczek. Posypujemy ziarnami słonecznika i pokruszonym serem pleśniowym.

Zupa jarzynowa

Na naszym blogu znajdziecie też:

Zupę jarzynową przecieraną z grzaneczkami

Zupę jarzynową z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym

Zupę jarzynową z cukinią

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *