Zupa jarzynowa z cukinią

Tagi: , ,

Uwielbiam cukinię. Ta wczesna ma jeszcze bardzo delikatną skórkę i prawie wcale nie ma nasion, dzięki temu trafia do moich zup nieobrana, właściwie tylko umyta i pokrojona w talarki. W takiej postaci jest jednym z moich ulubionych składników zupy jarzynowej z cukinią, która tak naprawdę za każdym razem może wyglądać inaczej.

Dzisiejsza zupa jarzynowa z cukinią ma włoski akcent i pachnie jakoś tak po śródziemnomorsku. Bulion wołowy dodał jej charakteru i południowej karnacji, wielkim faux pas byłoby rozjaśnianie jej śmietaną lub jogurtem, które idealnie pasują do klasycznej zupy jarzynowej – takiej, jaką ugotuję, gdy tylko powiększy się wiosenny asortyment w pobliskim warzywniaku. Oczywiście cukinia, która trafiła do dzisiejszej zupy jarzynowej z cukinią, nie jest rodzima. Przyjechała pewnie gdzieś z południowej Europy. Była pyszna, ale i tak wciąż z utęsknieniem czekam na nasze polskie.

Składniki:

  • 3 małe cukinie
  • gałązka selera naciowego
  • pół małego pora
  • marchewka
  • 2-3 cebule dymki
  • 1 l bulionu wołowego
  • pół szklanki makaronu (dałam penne)

Przygotowanie:

  1. Por i seler naciowy kroję w talarki, cebulę w drobną kostkę, przesmażam wszystko na patelni z odrobiną oleju z pestek winogron.
  2. Wrzucam podsmażony por, seler i cebulę do gorącego bulionu, gotuję 10 minut.
  3. Cukinię kroję w talarki, przesmażam na patelni, dodaję do bulionu i gotuję kolejne 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania do zupy jarzynowej z cukinią dodaję makaron – na tyle czasu ile wymaga ugotowanie makaronu do miękkości.
  5. Jeśli bulion jest łagodny, doprawiam solą i pieprzem.

 

1 komentarz

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *