Zupa jarzynowa z makaronem

Tagi:

Tym razem w garnku wylądowały zielone warzywa sezonowe: kalarepa, szparagi, cukinie. Wszystko ugotowało się niemalże “we własnym sosie”. Pod koniec dorzuciłam kilka garści kolorowego makaronu i voilà, treściwa zupa jarzynowa gotowa! W cieplejsze dni zastąpi nam pierwsze i drugie danie.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 kalarepa
  • 1 cukinia
  • Pęczek szparagów
  • 2 garście szpinaku baby
  • 1 litr bulionu warzywnego/ warzywno-mięsnego
  • 150 g ulubionego makaronu
  • Natka pietruszki
  • Lubczyk
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki i kalarepę obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w półksiężyce, kalarepę w kostkę.
  2. Warzywa umieścić w dużym garnku, zalać bulionem. Gotować, aż będą półmiękkie.
  3. W międzyczasie pokroić cukinię w półksiężyce. Szparagi obrać – odłamać zbutwiałe końcówki i główki. Łodygi pokroić w 1/2-cm kawałki.
  4. Szpinak dokładnie opłukać. Pietruszkę i lubczyk posiekać.
  5. Kiedy gotujące się warzywa będę półmiękkie, dodać pokrojoną cukinie, szparagi (bez główek), szpinak i makaron.
  6. Pod koniec gotowania dodać posiekane zioła i główki szparagów.
  7. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa jarzynowa – jak zrobić?Zupa jarzynowa – prosty przepisZupa jarzynowa – smaczny przepisZupa jarzynowa z sezonowych warzywZupa jarzynowa ze smacznych warzywZupa jarzynowa kolorowa

 

Makaron to klasyczny dodatek do zupy – my go uwielbiamy! Dlatego pisaliśmy o makaronach już kilka razy:

I oczywiście mamy też całą masę przepisów na zupy z makaronem! Zobacz między innymi:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *