Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Tagi: , , ,

Tak prosta w przygotowaniu, a tak wdzięczna. Pyszna zupa jarzynowa z młodych warzyw, doprawiona aromatycznymi ziołami i szczyptą euforii, jaką niosą ze sobą pierwsze dni lata. Tak samo smakowała zupa, którą nalewała mi mama na talerz w czerwcowe popołudnia. Zupa, która parzyła w usta, ale była tak smaczna, że nie można było ani chwili czekać. To jak, jecie razem ze mną zupę jarzynową z młodych warzyw?

Zupa jarzynowa:

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1-2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej
  • młody mały kalafior
  • mała cukinia
  • 2 skrzydełka drobiowe
  • gałązka lubczyku
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny do smaku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki lub koperku

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka myjemy, przedkładamy do garnka, zalewamy ok. 1 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy, gotujemy pół godziny.
  2. Włoszczyznę myjemy, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Fasolkę płuczemy, odcinamy końce, kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  3. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w ćwierćtalarki.
  4. Z gałązki natki selera, pietruszki i lubczyku robimy bukiet, dodajemy oczyszczony por, związujemy nitką.
  5. Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i bukiet ziół, gotujemy 12-15 minut.
  6. Wyciągamy bukiet ziół, zabielamy zupę zahartowaną śmietaną.
  7. Zupę jarzynową z młodych warzyw podajemy posypaną natką pietruszki lub koperku. Możemy dodać do zupy mięso ze skrzydełek.

zupa jarzynowa

zupa jarzynowa z młodych warzyw

zupa z warzyw

jarzynowa

zupa z jarzynką

zupa z kalafiorem

Lubicie zupy zabielane śmietaną? To na pewno zainteresują was te przepisy:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *