Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

Tagi: ,

Zupa jarzynowa nie musi być nudna! Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką, zagęszczona puree z warzyw, doprawiona szczyptą cukru i sokiem z cytryny jest tego niezbitym dowodem. A mamy ich jeszcze więcej. Zacznij obiad od jarzynowej z selerem naciowym i brukselką, a potem sprawdź nasze przepisy na inne pyszne jarzynówki.

Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką:

  • 1,2-1,5 l wody
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 20 dag świeżej brukselki
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • mała cukinia
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli morskiej
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz czarny ziarnisty
  • szczypta suszonego lubczyku

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, chwilę smażymy na małym ogniu.
  2. W tym czasie łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna, kroimy w plasterki, dodajemy do patelni z cebulą.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i selera.
  4. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając.
  5. W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy podsmażone warzywa i szczyptę suszonego lubczyku.
  6. Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich listków, kroimy na ćwiartki, dodajemy do zupy wraz z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Gotujemy 10 minut.
  7. Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, miksujemy na puree, dodajemy do garnka z zupą.
  8. Doprawiamy zupę świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
  9. Podajemy ze świeżymi ziołami.

zupa jarzynowa

Przepisy na zupę jarzynową

Jak ugotować zupę jarzynową?

 

Zobacz też

6 Comments

  • Basia K. napisał(a):

    Co za fantastyczna strona! Kocham zupy i rodzinę tym zaraziłam a tu jest tyle świetnych przepisów, których nie znałam 🙂
    Będę czerpać garściami 😀

    • Agata napisał(a):

      Garściami, chochlami, czym tylko zechcesz 🙂 Bardzo się cieszę, że podoba Ci się u nas, bo my pysznie się bawimy ale tylko wtedy, gdy także naszym Czytelnikom korzystanie z bloga przynosi dużo dobrego 🙂 Zaglądaj do nas jak najczęściej, komentuj, bo Wasze komentarze są dla nas cennymi wskazówkami. Pozdrawiam 🙂

      • Basia K. napisał(a):

        Robiłam tę zupę już 2x i po prostu ją kocham. Jedynie brukselki nie cierpię i konsekwentnie zastępuję ją groszkiem zielonym 😀

        • Agata napisał(a):

          O! A ja już widziałam świeżutki zielony groszek w strączkach, oczywiście na razie strasznie drogi, ale jeszcze chwilka i będzie można jeść groszek do woli. Na razie korzystam z mrożonego, pozdrawiam 🙂

  • Ola napisał(a):

    Skąd się wzięła cukinia w wykonaniu, nie ma jej w składnikach 😉

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *