Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem

Tagi:

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem to solidna porcja warzyw. W środku zimy sięgamy po te, dostępne w sklepach lub zalegające w czeluściach zamrażarek. Możemy sobie także pomóc Zupą Jarzynową Nasza Specjalność WINIARY – w środku liofilizowane warzywa oraz mieszanka przypraw, bez dodatków konserwantów! 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g zielonej fasoli –
  • płaskiej lub innego rodzaju
  • 1 opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki
  • Koperek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cukinię, brokuła i fasolę umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, fasolę pokroić drobno. 
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, krótko podsmażyć na nim przygotowane warzywa. 
  3. Podsmażone warzywa zalać wodą – tak, aby przykryć ich poziom. 
  4. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną. 
  5. W osobnym naczyniu w 300 ml wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy, gotować przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. 
  6. Na koniec zupę zabielić śmietaną –  w osobnym naczyniu rozmieszać odrobinę ciepłej zupy ze śmietaną, następnie dolać do zupy. Dzięki temu zabiegowi zupa się nie zważy.  
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  8. Podawać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. 
zupa jarzynowa z groszkiem
zupa jarzynowa z groszkiem
zupa jarzynowa z groszkiem 8
zupa jarzynowa z groszkiem
zupa jarzynowa z groszkiem 8
zupa jarzynowa z groszkiem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *