Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem
Tagi:

Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem to solidna porcja warzyw. W środku zimy sięgamy po te, dostępne w sklepach lub zalegające w czeluściach zamrażarek. Możemy sobie także pomóc Zupą Jarzynową Nasza Specjalność WINIARY – w środku liofilizowane warzywa oraz mieszanka przypraw, bez dodatków konserwantów!
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 brokuł
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 200 g zielonej fasoli –
- płaskiej lub innego rodzaju
- 1 opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię, brokuła i fasolę umyć. Cukinię pokroić w kostkę, brokuła podzielić na różyczki, fasolę pokroić drobno.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać 2 łyżki masła, krótko podsmażyć na nim przygotowane warzywa.
- Podsmażone warzywa zalać wodą – tak, aby przykryć ich poziom.
- Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut – aż warzywa zmiękną.
- W osobnym naczyniu w 300 ml wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Nasza Specjalność WINIARY. Dolać do zupy, gotować przez kolejne 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec zupę zabielić śmietaną – w osobnym naczyniu rozmieszać odrobinę ciepłej zupy ze śmietaną, następnie dolać do zupy. Dzięki temu zabiegowi zupa się nie zważy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.





