Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem
Tagi: zupa kalafiorowa, zupa kalafiorowa na rosole z makaronem

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni
Jeśli z niedzielnego obiadu została Wam resztka rosołu, a nie macie już na nią ochoty następnego dnia, podrzucamy propozycję wykorzystania zupy i przygotowania na jej bazie zupełnie innego dania. Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem to pomysł w sam raz na poniedziałek!
Jeżeli rosół jest już gotowy, do przyrządzenia zupy potrzeba jedynie główki kalafiora oraz pęczku koperku i kilku ząbków czosnku, które nadadzą całości wyrazistego aromatu. Gotowanie nie zajmie Wam dużo czasu! Kalafior podzielony na małe cząstki zmięknie szybciej niż gotowany w całości lub większych różyczkach. Jeśli jednak chcecie ugotować zupę od samego początku, sięgnijcie po nasze sprawdzone przepisy na: rosół drobiowy z kury i kaczki lub rosół z kurczaka – najprostszy przepis.
Zamiast standardowych, cienkich nitek, do zupy można dodać swój ulubiony makaron. My zdecydowaliśmy się na kokardki, które całkiem efektownie prezentują się w zupie.:)
Z podanych proporcji przygotujesz ok. 5-6 porcji zupy.
Zupa kalafiorowa na rosole z makaronem:
- 1 mały kalafior
- 1 pęczek koperku
- 1 główka czosnku
- 1,5 litra rosołu
- 2-3 łyżki oliwy
- 150 g ulubionego makaronu
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
- Główkę czosnku obciąć z góry – ułożyć na blaszce. Skropić oliwą. Posypać zieloną czubrycą. Piec w piekarniku przez ok. 30-40 minut.
- Rosół podgrzać.
- Kalafior podzielić na malutkie różyczki.
- Do garnka z rosołem dorzucić kawałki kalafiora.
- Gotować na małym ogniu – aż kalafior zmięknie, ok. 20-30 minut.
- Upieczony czosnek wyjąć z piekarnika. Kilka ząbków (które powinny łatwo wychodzić z główki) posiekać i wrzucić do gotującej się zupy.
- Koperek posiekać. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
- W osobnym garnku ugotować ulubiony makaron.
- Na koniec zupę podawać jeszcze ew. solą i pieprzem, podawać z makaronem.
Poznaj kolejne pomysły na wykorzystanie makaronu:
2 Comments
A czy mogę użyć kostki rosołowej?
Jak najbardziej, polecamy kostkę rosołową WINIARY: https://www.winiary.pl/produkt.aspx/33/rosol-drobiowy-winiary 🙂 smacznego! Ania