Zupa kalafiorowa z curry
Tagi: zupa jarzynowa, zupa kalafiorowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Dzisiaj na obiad zupa kalafiorowa z curry. Szczypta indyjskiej przyprawy dodana do tradycyjnej zupy kalafiorowej zupełnie ją odmieniła, od koloru po smak. Curry to mieszanka przypraw, na którą nie ma jednej receptury. Ta, którą używam w swojej kuchni, ma 14 składników, a może być ich nawet 25. W przyprawie curry znajdziemy kurkumę, kozieradkę, chili, kolendrę, czosnek, gorczycę, imbir, gałkę muszkatołową, kmin rzymski i wiele innych przypraw i ziół, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Dlatego warto dodawać curry nie tylko do dań kuchni indyjskiej.
W Indiach przyprawę curry przygotowuje się ze świeżych składników, mam nadzieję, że będę miała kiedyś okazję takiej spróbować. Na razie mam swoją przyprawę curry, przechowuję ją w szczelnie zamkniętym słoiczku i od czasu do czasu dodaję do mniej i bardziej indyjskich dań.
O tej porze roku moim zdaniem najlepiej wykorzystywać w kuchni kalafior mrożony. W końcu mrożenie jeden z lepszych sposobów przechowywania żywności, który potrafi na wiele miesięcy zachować świeżość owoców i warzyw. Można oczywiście kupić kalafior importowany, ale jak dla mnie, zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy jest ten mrożony. Bo nawet jeśli kalafior wzrastał gdzieś daleko w naturalnych warunkach bez chemii, na pewno został nią potraktowany, żeby w idealnym stanie dotrwać do celu swojej podróży, czyli na sklepową półkę w środku polskiej zimy.
Smacznego!
Składniki:
- wywar drobiowy lub warzywny
- opakowanie mrożonego kalafiora
- kilka ziemniaków
- marchewka
- łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki curry
- sól
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa
- świeże zioła (szczypiorek, pietruszka lub inne ulubione)
- łyżka oleju (u mnie winogronowy)
- sól morska
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroję w kostkę, wywar zagotowuję i dodaję do niego ziemniaki razem z mrożonymi różyczkami kalafiora. Dodaję szczyptę soli, gotuję do miękkości, ok 15 minut.
- W tym czasie marchewkę kroję w cienkie słupki i przesmażam na rozgrzanym oleju. Podsmażoną marchewkę dodaję do zupy i gotuję jeszcze 5 minut.
- Dodaję do zupy łyżeczkę soku z cytryny, curry, szczyptę soli. Można doprawić zupę świeżo startą gałką muszkatołową.
- Zupę podaję ze świeżym szczypiorkiem.
6 Comments
Palce lizać! Ja marchewkę przesmażyłam z piórkami cebuli, a kalafior upiekłam z odrobiną oliwy w piekarniku.
O tak, pieczony kalafior to jest to! Chyba też sobie wkrótce przygotuję taką wersję kalafiorówki 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Super zupa! Nie wiedziałam, że curry tak fajnie się będzie komponować z kalafiorem 🙂
Naprawdę pyszne połączenie, moja sąsiadka robi jeszcze curry z kalafiorem, dała mi przepis, ale jeszcze go nie wypróbowałam, bo gdzieś posiałam :/
Zupę zaraz zrobię, ale urzekły mnie miseczki do zupy z curry. Gdzie takie kupię?
Dziękuję za przepisy, zakochałam się😊
Miseczki kupowałam kilka lat temu, po tych z serduszkiem już dawno nie ma u mnie śladu 🙁 Nie pamiętam, gdzie je kupiłam. Pozdrawiam!