Zupa kalafiorowa z glazurowaną marchewką

Tagi: , , ,

Lubicie zupy jarzynowe? Ja uwielbiam, zwłaszcza te z młodych warzyw, a skoro sezon na młode warzywa w pełni, w mojej kuchni aż wrze od jarzynowych zup. A że za każdym razem taka zupa może wyglądać i smakować inaczej, domownicy mimo mojej jarzynowej obsesji, wciąż zasiadają do stołu z apetytem. Na dziś zaplanowałam zupę kalafiorową, do której podam glazurowaną młodą marchewkę. Ot niby zwyczajna zupa kalafiorowa. Przepis łatwy, ale dodatek marchewki glazurowanej sprawia, że zupa nabiera niecodziennego charakteru.

Delikatna zupa kalafiorowa z młodego kalafiora świetnie komponuje się z kontrastowymi dodatkami, takimi jak ostrzejszy ser żółty, na przykład cheddar lub prażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub pestki dyni. Ja zestawiłam ją z żółtym serem, a dodatkowo z glazurowaną młodą marchewką, którą można podać obok na talerzyku, lub pokroić w plasterki, wyłożyć do miseczek i zalać zupą. Słodycz marchewki i miodowej glazury można przełamać octem balsamicznym, dodając łyżeczkę na samym końcu do glazury.

Marchewka glazurowana:

  • pęczek młodej marchewki
  • łyżka miodu
  • 25 g masła
  • szczypta soli
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkom odcinam natkę, myję, obieram i kroję na pół wzdłuż.
  2. Podgotowuję w wodzie ze szczyptą soli nie dłużej niż 10 minut (marchewka powinna pozostać półtwarda, jeśli kroicie ją na cieńsze kawałki, powinno jej wystarczyć 5 minut gotowania).
  3. Na patelni roztapiam masło, dodaję łyżkę miodu, mieszam.
  4. Kiedy glazura się rozgrzeje, dodaję marchewki, posiekaną natkę pietruszki, smażę chwilę, od czasu do czasu przekładając marchewki, by w całości pokryły się glazurą.

Zupa kalafiorowa:

  • nieduży kalafior
  • ok 0,5 l wywaru warzywnego
  • 0,5 l mleka
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 4 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar)
  • sól morska

Przygotowanie:

  1. Kalafior dzielę na różyczki, myję, przekładam do garnka.
  2. Zalewam gorącym wywarem warzywnym i mlekiem (wywaru i mleka nie może być za dużo, zupa po zmiksowaniu powinna być gęsta). Zagotowuję. Gotuję na małej mocy płyty 10-15 minut.
  3. Po zestawieniu z płyty miksuję blenderem na gładką masę, doprawiam pieprzem i solą morską.
  4. Zupę kalafiorową podaję z glazurowaną marchewką.Można podać ją obok na talerzu, lub wyłożyć do miseczek i podlać zupą.

zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa - przepis

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Sposoby na zupę kalafiorową

zupa kalafiorowa - składniki

Wszystkim wielbicielom zup kalafiorowych polecam także:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *