Zupa kalafiorowa z kaszą manną idzie do szkoły

Tagi:

Hurrrra! Zupę można wziąć ze sobą do szkoły! Moje dziecko bardzo się ucieszyło, kiedy na początku roku szkolnego kupiłam mały termos obiadowy na zupy, który będzie mogło zabierać ze sobą do szkoły. Termosik jest naprawdę mały, więc zmieści się w tornistrze obok książki, ćwiczeń, zeszytów, piórnika i całego mnóstwa innych niezbędnych w szkole przedmiotów. Kupiłam termos porządny, żeby mieć pewność, że długo będzie trzymał ciepło. I że nie będzie przeciekał, bo to by dopiero było, gdyby zupa zalała książki i zeszyty! Ale w takim termosie zupa zawsze jest na swoim miejscu, a zawartość tornistra – bezpieczna.

Dzisiaj do szkoły poszła zupa kalafiorowa z kaszą manną. Taka zupa to nie tylko pożywny posiłek, którego dziecko potrzebuje w ciągu pracowitego dnia w szkole. To także okazja do nauki języka polskiego. W zupie jest kasza manna. Mam zupę z kaszą manną. A w zupie kolegi nie ma kaszy manny. No właśnie, „manny”. A jednak sporo dzieci powiedziałoby „kaszy mannej”. Podejrzewam, że mnóstwo dorosłych też. O, już nie mam ani zupy, ani kaszy manny! Ach, te zupy. Uczą nie tylko zasad prawidłowego odżywiania 🙂

Zupa kalafiorowa z kaszą manną świetnie nadaje się do szkoły, do termosu, bo dzięki kaszy mannie jest gęsta, przez co też dłużej trzyma ciepło. Dobrym pomysłem, poza gotowaniem gęstych zup, jest wcześniejsze napełnienie termosu wrzątkiem, a dopiero później zupą. Oczywiście przed wlaniem zupy wylewamy wrzątek.

Składniki:

  • podudzie kurczaka zagrodowego
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek seler
  • kawałek białej części pora
  • łyżka masła
  • sól himalajska lub morska
  • opcjonalnie: gałązka świeżego lubczyku
  • opcjonalnie: gałązka selera bulwiastego
  • pół opakowania mrożonego kalafiora (ok. 30 dag)
  • 3 ziemniaki
  • ¼ szklanki kaszy manny
  • świeżo posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Podudzie myję, przekładam do garnka, zalewam ok. 1,5 l wody, zagotowuję, odszumowuję i gotuję ok. 40 minut.
  2. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieram na drobnej tarce. Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję warzywa do zupy, zagotowuję, dodaję mrożone różyczki kalafiora, gotuję 20 minut.
  3. 5 minut przed końcem gotowania wyciągam podudzie, wsypuję kaszę mannę do zupy, cały czas mieszając. Mięsko oddzielam od kości, dodaję do garnka.
  4. Gorącą zupę nalewam do termosu, posypuję zieleninką i szczelnie zakręcam.

zupa kalafiorowa

Jak zrobić zupę kalafiorową?

kalafiorowa dla dzieci

Zupa gotowa do szkoły.

Do szkoły polecam także:

 kapuśniaczek z paróweczką

krupnik drobiowy

zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Zobacz też

8 Comments

  • Barbara Reincke napisał(a):

    A co to za kurczak zagrodowy?

  • Natalia Wcisło napisał(a):

    Gdzie można nabyć taki termos? Nie dość, że funkcjonalny to jeszcze piękny 😉

    • Agata napisał(a):

      Natalio, oczywiście w sieci 🙂 Piękny jest, to prawda, aż miło jeść z niego. Minus to niestety nietrwała grafika, która powoli przegrywa starcia z rozmaitymi rzeczami w tornistrze, a że moje dziecię upycha do tornistra nawet resoraki, to nic nie jest w stanie długo wytrzymać tortur w takim tłoku 🙂

  • TheAhen82 napisał(a):

    czy zamiast mrożonego kalafiora można dodać świeży kalafior? jeśli tak, to ile i jak długo gotować?

    • Agata napisał(a):

      Oczywiście kalafior może być świeży. Jeśli podzielimy go na mniejsze różyczki, wystarczy 15 minut gotowania – można go dodać do zupy chwilę po dodaniu ziemniaków. Pozdrawiam 🙂

  • Kasia napisał(a):

    Witam. Może mi podać Pań i nazwę termosiku?? Poszukuję takiego małego dla synów?

    • Agata napisał(a):

      Witam, niestety nie podpowiem, jaka to firma, bo termosik już jakiś czas temu wywędrował z domu do innego dziecka, moje wyrosło z niego i jada obiady w domu po powrocie ze szkoły. Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *