Zupa kalafiorowa z ryżem

Tagi: ,

Młody kalafior podrósł już na tyle, że jeden kwiat wystarczy na garnek pysznej zupy dla całej rodziny. Wciąż jednak jest bardzo delikatny, wymaga więc krótkiego gotowania. To dobra okazja, by zupę przygotować naprawdę w szybkim tempie, co z pewnością docenicie zwłaszcza w środku zabieganego tygodnia.

Zupy kalafiorowa z ryżem jest bardzo aromatyczna za sprawą świeżego koperku, a także suszonych warzyw, które znajdziemy w Zupie Jarzynowej Nasza Specjalność Winiary. Taka zupa jest świetną bazą do przygotowania szybkiej kalafiorówki. Całe przygotowanie zupy zamknie się w 15 minutach, a jeszcze szybciej kalafiorówka będzie znikać z talerzy.

Tradycyjnie do zupy kalafiorowej trafiają ziemniaki, ryż lub makaron. Każdy z tych dodatków świetnie się sprawdza w kalafiorówce i sprawia, że zupa staje się bardziej sycąca, ale też nie jest ciężka i zapychająca.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznej zupy kalafiorowej. Może warto je podwoić? Spodziewajcie się, że ktoś poprosi o dokładkę 🙂

Zupa kalafiorowa z ryżem:

  • kalafior (mały lub połowa większego)
  • 2 marchewki
  • Zupa jarzynowa Nasza Specjalność Winiary
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 50g ryżu (u mnie basmati)
  • łyżka świeżo posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę. Podduszamy marchewkę z cebulą na lekko rozgrzanej oliwie. Pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dusimy, aż uwolni swój aromat.
  2. Podlewamy warzywa niewielką ilością wody, chwilę dusimy.
  3. W tym czasie kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy. Zawartość torebki z zupą rozprowadzamy w 750 ml zimnej wody, dodajemy do warzyw, zagotowujemy.
  4. Dodajemy do zupy różyczki kalafiora oraz przepłukany na sicie ryż. gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Zabielamy zupę śmietanką, posypujemy koperkiem.

 

Zobacz też

2 Comments

  • Wiesław napisał(a):

    Mam prośbę aby Państwo podawali alternatywna składniki w miejsce mieszanek Winiar

    z poważaniem

    • Agata napisał(a):

      Ten przepis jest dla osób, które potrzebują pomocy w przygotowaniu zupy. Produkt to świetna baza, którą można wykorzystać do wielu pysznych dań. Na naszym blogu jest dużo różnych przepisów na zupy, zarówno te przygotowywane od podstaw, jak i takie, w których jako pomoc lub inspirację można wykorzystać gotowe produkty, zatem zachęcam do eksplorowania:)

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *