Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

Tagi: , , , ,

Dzisiaj w mojej wiosennej zupie jarzynowej główna rola przypadła kalafiorowi i koperkowi. Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką była właściwie wielką improwizacją. Zabierając się za nią planowałam, że będzie zupą raczej tradycyjną, z warzywami pokrojonymi w kostkę i apetycznymi różyczkami kalafiora. Ale rzeczywistość w postaci starszego synka zweryfikowała moje plany. „Mamo, chcesz dać kalafior do zupy? Ja nie chcę kalafiorowej!” Nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy, bo kalafior zawsze miał w moim domu zwolenników. Najbardziej wszystkim pasował z masełkiem i tartą bułką, ale niby dlaczego miałby komuś przeszkadzać kalafior w zupie?

Ja i tak zrobiłam swoje. Zupa kalafiorowo-koperkowa, jak miała być, tak była. Zmiksowana na gładki krem, podana z prażoną czarnuszką smakowała wszystkim. Nawet różyczki surowego kalafiora dodane do zupy nikomu nie przeszkadzały, a wręcz przeciwnie, wszyscy chrupali, aż miło. No to o co chodziło z tym kalafiorem? 🙂

Składniki:

  • pół świeżego kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • biała część pora
  • łyżka nasion czarnuszki
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • sól morska
  • pół pęczku koperku
  • szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: gałązka świeżego lubczyku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, pietruszkę i seler obieram, kroję w kostkę, zalewam ok. 0,7 l wody i zagotowuję.
  2. W tym czasie kalafiora dzielę na różyczki, dodaję do gotującej się zupy (kilka małych kwiatów kalafiora odkładam do dekoracji i pochrupania w zupie). Dodaję gałązkę świeżego lubczyku i gotuję 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek (część odkładam do posypania zupy).
  4. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę.
  5. Ziarenka czarnuszki podprażam na suchej patelni. Kiedy nasiona zaczną wydzielać delikatny aromat, wyłączam płytę.
  6. Zupę podaję z surowymi różyczkami kalafiora, koperkiem i czarnuszką.

Smacznego 🙂

Zupa kalafiorowo-koperkowa z czarnuszką

Przepis na zupę kalafiorowo-koperkową z czarnuszką

Jak ugotować zupę kalafiorowo-koperkową z czarnuszką?

Zupa kalafiorowo-koperkowa z grzankami i czarnuszką chyba na stałe wpisze się do naszego wiosennego menu. Na wiosnę polecam także:

zupa wiosenna z rzodkiewką i jajkiem

kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

wiosenny krupnik z kaszą kuskus

zupa wiosenna z botwinką

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *