Zupa kalarepowa dla dzieci

Tagi: ,

Dzieci uwielbiają chrupać kalarepkę! Ale zupa kalarepowa, zwłaszcza gotowana razem z listkami, niekoniecznie musi budzić u nich entuzjazm. Na szczęście nawet na największe niejadki są sposoby – a zazwyczaj najlepiej działa jeden – zmiksowanie zupy na krem i podanie go z ulubionym dziecięcym dodatkiem.

Zupa kalarepowa dla dzieci nie została jednak zmiksowana. Wabikiem jest za to pysznie chrupiący zielony groszek, który dzieci mogą same wyłuskać. Dodajemy go do zupy po uprzednim krótkim gotowaniu, dzięki temu pozostaje przyjemnie chrupiący.

Zupa kalarepowa ma łagodny smak. Podduszona na maśle kalarepka jest bardzo delikatna, dlatego lekko doprawiłam ją sokiem z cytryny. Koniecznie podczas duszenia dodajcie do kalarepki sporo świeżo posiekanego koperku. Kalarepka i koperek to jeden z lepszych letnich duetów. Przygotowując zupę z kalarepy warto wykorzystać także jej liście, o ile jesteśmy przekonani, że dzieci zaakceptują je w swoich talerzach. Jeśli lubią zupy ze szpinakiem i botwinką, śmiało możemy pomyśleć o zupie kalarepkowej z listkami.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4 porcje zupy. Smacznego!

Zupa kalarepowa dla dzieci:

  • 0,75-1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 dość duże kalarepy
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • mała cebulka
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • garść strączków zielonego groszku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • łyżka świeżo posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki, kostkę lub ćwierćplasterki. Podduszamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, szczyptą soli, cukru i kurkumy.
  2. W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Dodajemy suszony lubczyk. Gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy podduszoną na maśle kalarepkę.
  3. Odlewamy do wysokiego naczynia chochlę zupy, miksujemy ją na krem, którym zagęszczamy zupę.
  4. Dodajemy do zupy śmietankę, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.
  5. Groszek łuskamy, przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 1-2 minuty. Odcedzamy, dodajemy do garnka z zupą (lub też bezpośrednio na talerze).
  6. Zupę dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Zobacz też

2 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *