Zupa kalarepowa z marchewką

Tagi: ,

Sezonowość to jedna z tych cech, za którą najbardziej lubię kuchnię polską! Dzięki niej nie sposób się nudzić, gdyż co rusz w menu pojawiają się nowe propozycje. Fakt, że pewne produkty, szczególnie warzywa i owoce, można dostać jedynie w określonym przedziale czasowym sprawia, że radość z ich zajadania jest jeszcze większa. Jednym z dań, którego smakiem możemy cieszyć się tylko przez kilka miesięcy, jest m.in. kalarepa. Dziś na blogu zupa kalarepowa z marchewką, a przy tej okazji kilka słów o kelarepce i jej właściwościach odżywczych.

Czy wiesz, że jedna główka kalarepy pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C? Ponadto kalarepa zawiera także witaminy z grupy B oraz K, a także sporą ilość beta karotenu, magnezu, żelaza i fosforu. Zawarte w niej włókna roślinne korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, z kolei luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Samo zdrowie!

Ponadto kalarepka nie wykazuję właściwości uczulających, mogą ją zatem zajadać ze smakiem także alergicy. To także doskonałe warzywko dla najmłodszych – dobrze przyswajana jest przez dzieci już od szóstego miesiąca życia. W 100 gramach kalarepy kryje się jedynie 27 kalorii, bez obaw mogą zatem po nią sięgnąć także osoby na diecie.

Dzisiejsza propozycja zupy z kalarepy została wzbogacona o słodką, karmelizowaną marchewkę, która zasmakuje zarówno dużym, jak i małym głodomorom! Informacja sprawdzona 🙂

Z podanych składników przygotujesz ok. 4- 6 porcji zupy.

Składniki:

  • 1 duża kalarepa z liśćmi
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • 1 litr wywaru warzywnego lub warzywno mięsnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalarepę, ziemniaki oraz pietruszkę obrać, pokroić w kostkę.
  2. Liście kalarepy drobno posiekać, odłożyć na bok – do garnka z gotującą się zupą trafią pod koniec gotowania.
  3. Marchewki obrać, przekroić na pół.
  4. Tak przygotowane warzywa umieścić w garnku, zalać wywarem i gotować na wolnym ogniu.
  5. Po 20 minutach gotowania z zupy wyłowić marchewki. Pokroić je w plasterki.
  6. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na nie pokrojoną marchewkę, krótko podsmażyć, a następnie polać miodem i posypać cukrem, kurkumą, słodka papryką oraz ziołami: pietruszką i bazylią. Karmelizować przez ok. 5 minut pod przykryciem.
  7. Skarmelizowaną marchewkę dodać do gotującej się zupy wraz z liśćmi kalarepy. Gotować jeszcze przez kilka minut na wolnym ogniu.
  8. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz

  • Edyta napisał(a):

    Bardzo interesujący przepis. Bardzo intryguje mnie smak podsmażonej marchewki na maśle o polanej miodem. Tak skarmelizowana w zupie z kalarepą musi smakować wyśmienicie. Na pewno wypróbuje ten przepis. Smacznego 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *