Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Tagi:

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!

Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.

Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem:

  • ćwierć główki włoskiej kapusty
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna (u mnie mrożona, pół szklanki)
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 laurowe liście
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 1,5 l wody lub wywaru
  • do dekoracji: świeży majeranek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
  2. Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
  3. Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
  4. Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  5. Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
  7. Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *