Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem

Tagi:

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty to taki prawie zwyczajny kapuśniak. A może już niezwyczajna zupa kapuściana? Dzięki dodatkowi kiszonej kapusty nabiera charakteru, smakuje inaczej, niż tradycyjna zupa ze świeżych warzyw. Dodatkowo pełno w niej apetycznych kawałków podsmażonego z cebulką boczku. I ten cudny aromat majeranku!

Włoska czy biała? Wybór pozostawiam Wam, ja jednak zdecydowanie wolę kapustę włoską i taką wykorzystałam w przepisie. Z pewnością jednak warto ugotować tę zupę z kapusty białej, zwłaszcza kiedy pojawią się na straganach urocze małe główki młodej kapusty.

Zupa kapuściana ma być gęsta i sycąca. Taką zupą można się naprawdę najeść i zapomnieć o drugim daniu (przynajmniej na dłuższy czas). Sycącym dodatkiem do zupy są ziemniaki. Tym razem trafiły do zupy razem ze świeżą kapustą, ale można też ugotować je osobno i podać na talerzu obok zupy. A może mielibyście zjeść taką zupę z kromką świeżego chleba?

Z podanej ilości składników przygotujecie 6-8 porcji sycącej zupy.

Zupa kapuściana z dwóch rodzajów kapusty z ziemniakami i majerankiem:

  • ćwierć główki włoskiej kapusty
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • włoszczyzna (u mnie mrożona, pół szklanki)
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kurkumy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 laurowe liście
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 1,5 l wody lub wywaru
  • do dekoracji: świeży majeranek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy do boczku cebulę i szczyptę kurkumy. Smażymy chwilę, aż cebula się zeszkli.
  2. Ząbki czosnku lekko miażdżmy, obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do boczku z cebulą. Krótką chwilę smażymy.
  3. Kiszoną kapustę krótko przepłukujemy na sicie, odsączamy, siekamy. Dodajemy do boczku podsmażonego z cebulą, chwilę dusimy.
  4. Kapustę włoską siekamy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Podlewamy wywarem lub wodą (jeśli wywar nie był solony lub jeśli wykorzystujemy wodę, dodajemy szczyptę soli). Zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  5. Do garnka dodajemy podsmażoną z boczkiem i cebulą kapustę, mieszamy, gotujemy 5 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy suszony majeranek.
  7. Zupę na talerzach dekorujemy listkami świeżego majeranku lub natką pietruszki.

zupa kapuściana z groszkiem

zupa kapuściana z ziemniakami

kapuściana z czosnkiem

zupa z kapusty z majerankiem

zupa kapuściana z boczkiem

zupa kapuściana z kiszonej kapusty

zupa kapuściana z kapusty włoskiej

 

Czy też uwielbiacie majeranek? Poznajcie kilka przepisów z jego wykorzystaniem!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *