Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Tagi:

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka to pomysł na treściwy posiłek, pozbawiony ciężkości typowej dla dań z kapusty (zwłaszcza białej, która jest cięższa od włoskiej). W zupie nie znajdziecie apetycznych kawałków podsmażonego boczku ani kiełbasy, ale niczego jej nie brakuje, bo jest przygotowana na aromatycznym, a jednocześnie delikatnym wywarze z indyczych skrzydeł.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej została przygotowana z ziemniakami, ale równie dobrze możecie nie dodawać ziemniaków do zupy, a podać tłuczone i okraszone skwarkami na talerzu obok miski z zupą. A może chcielibyście poeksperymentować i dodać do zupy ryż? Podpowiem, że też będzie pasować ?

Zupę kapuścianą doprawiłam mielonym kminkiem, ponieważ nie przepadam za całymi jego ziarnami. Jeśli wolicie kminek w całości, jak najbardziej możecie go dodać do zupy w takiej postaci.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka:

  • 2 skrzydła indycze (małe lub jedno duże)
  • pół główki włoskiej kapusty (niedużej)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeżo posiekany koperek

Przygotowanie:

  1. Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.
  2. Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.
  3. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.
  4. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.
  5. Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
  6. Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.

Zupa kapuściana ze świeżej kapusty włoskiej

zupa kapuściana na skrzydełkach indyczych

lekka zupa kapuściana z indykiem

zupa kapuściana z ziemniakami i selerem

zupa kapuściana z cebulą i indykiem

smaczna zupa kapuściana ze świeżej kapusty

Nasyceni po zupie kapuścianej? Spróbujcie jeszcze naszych deserowych propozycji 😉

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *