Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Tagi: kapuśniak

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka to pomysł na treściwy posiłek, pozbawiony ciężkości typowej dla dań z kapusty (zwłaszcza białej, która jest cięższa od włoskiej). W zupie nie znajdziecie apetycznych kawałków podsmażonego boczku ani kiełbasy, ale niczego jej nie brakuje, bo jest przygotowana na aromatycznym, a jednocześnie delikatnym wywarze z indyczych skrzydeł.
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej została przygotowana z ziemniakami, ale równie dobrze możecie nie dodawać ziemniaków do zupy, a podać tłuczone i okraszone skwarkami na talerzu obok miski z zupą. A może chcielibyście poeksperymentować i dodać do zupy ryż? Podpowiem, że też będzie pasować 😊
Zupę kapuścianą doprawiłam mielonym kminkiem, ponieważ nie przepadam za całymi jego ziarnami. Jeśli wolicie kminek w całości, jak najbardziej możecie go dodać do zupy w takiej postaci.
Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka:
- 2 skrzydła indycze (małe lub jedno duże)
- pół główki włoskiej kapusty (niedużej)
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- kawałek pora
- cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
- świeżo posiekany koperek
Przygotowanie:
- Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.
- Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.
- Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.
- W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.
- Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
- Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Do zupy można podać tłuczone ziemniaki lub pieczywo.
Nasyceni po zupie kapuścianej? Spróbujcie jeszcze naszych deserowych propozycji 😉