Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem)

Tagi: , ,

Tradycyjna zupa koperkowa, dobrze doprawiona świeżo mielonym pieprzem i szczyptą cukru, to prawdziwa klasyka. Tym razem w wersji kremowej. Do jej przygotowania zainspirował mnie przepis ze starej książki kucharskiej „Kuchnia Polska”, niegdyś obowiązkowej  pozycji w każdym polskim domu. Surowe żółtko dodane do ugotowanej zupy koperkowej nadaje jej przyjemniej kremowej konsystencji. Dla kontrastu można posypać zupę chrupiącym dodatkiem, ale jeśli skończymy na kleksie śmietany i siekanym koperku, to zupa koperkowa z jajkiem będzie równie pyszna.

Zupa koperkowa:

  • duży pęczek koperku
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, pół niedużego selera, kawałek pora)
  • 0,7l wody
  • 2-3 ziemniaki (lub więcej, gdy są małe)
  • gałązka selera korzeniowego
  • gałązka lubczyku
  • surowe żółtko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól morska, cukier i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę myjemy. Marchewkę i pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek warzywa, dodajemy por i zioła związane liściem pora (poza koperkiem), solimy, gotujemy 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy do zupy posiekany koperek (część odkładamy do dekoracji).
  4. Zestawiamy garnek z kuchenki, miksujemy zupę na krem, dodajemy żółtko rozprowadzone ze śmietaną, cały czas mieszając.
  5. Zupę koperkową doprawiamy cukrem i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Zupę koperkową podajemy z drobno posiekanym koperkiem i kleksem śmietany.

zupa koperkowa  Zupa koperkowa z jajkiem  Przepis na zupę koperkową z jajkiem  Zupa koperkowa z jajkiem - przepis

Jeśli lubisz zupy z jajkiem, spróbuj też innych przepisów:

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *